TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

14 Kasım 2012 Çarşamba

DİKKAT BEBEK VAR! / WHAT TO EXPECT WHEN YOU'RE EXPECTING


24.05.2012

 

DİKKAT BEBEK VAR! / WHAT TO EXPECT WHEN YOU'RE EXPECTING / Kirk Jones 2012)

 

Adet olduğu üzere mayısın ikinci pazarı anneler gününü kutladık. Herkes karınca kararınca, bütçesine göre bir şeyler alıp bu günü anneleri için daha da özel kılmaya çabaladı. Medya anneliğin ne kadar kutsal olduğuna ilişkin pek çok habere, röportaja yer verdi. Bana göre bir hafta rötarla vizyona gören Dikkat Bebek Var anneler gününü iyi bir pazarlama aracı olarak kullanabilirdi. Ama bu fırsatı kaçırdı. Dikkat Bebek Var, Heidi Murkoff’un Bebeğinizi Beklerken Sizi Ne Bekler? İsimli kitabından, Shauna Cross ve Heather Hatch tarafından senaryolaştırılmış. Filmin yönetmeniyse Kirk Jones. Yani filmin fikri bir kadından çıkmış ve senaryo da iki kadın tarafından yazılmış. Bu, Hollywood’da ve hatta genel olarak sinema sektöründe pek sık rastladığımız bir durum değil. O nedenle filme merakla gittim. Gelin şimdi film hakkında konuşalım....
Dikkat Bebek Var birbiriyle zaman zaman yolları kesişen 5 farklı çiftin çocuk sahibi olma maceralarına odaklanıyor. Kimi yıllarca bebek sahip olmaya çalışırken, kimisi daha ilk birliktelikte beklenmeyen bir gebelik yaşıyor. Kimisi planlamadan bebek sahibi olurken, kimisi evlat edinmenin yollarını arıyor, yolları Etiyopya’ya kadar uzanıyor. Gebeliklerini karşılama, kabullenme ve yaşama biçimleri her birinin farklı. Kimi kariyerini son anına kadar sürdürmek isterken, kimisi bezginlik içinde, kimisi de ikiz beklemesine rağmen günlük yaşamını olduğu gibi devam ettiriyor. Tüm bunlar olurken dramatik bir havadan çok güldürüye yakın bir anlatım tercih edilmiş. Örneğin, daha filmin en başında Wendy’nin yazdığı çocuk kitabıyla birlikte gülümsemeye başlıyorsunuz. Ancak filmdeki esprilerin çok incelikli olduğunu söylemek zor. Çoğu gag kıvamında, kazandığı dans kupasının içine kusmak, süs havuzunun içine golf arabasıyla uçmak, oğlunun kafasına kazara bira kutusu fırlatmak gibi anlık ve basit espriler izlediklerimiz.  Derinlikli bir yanları yok esprilerin. Filmin senaryo ile ilgili kimi sıkıntıları var. Bebek bekleyen ve yolları zaman zaman kesişen beş çift olduğundan söz ettik. Ama filmde bağlantıların kurulmasına ilişkin bir zayıflık var. Özellikle beklenmedik bir biçimde tek gecelik ilişkiden sonra hamile kalan Rosie ve Marco’nun öyküsü film boyunca ihmal ediliyor ve arada sırada görünüp, kayboluyorlar.

Filmin sinematografik açıdan estetik olarak haz verecek hiçbir özelliği yok. Düz bir anlatıma sahip. Sözünü ettiğim bu beş çiftin kesişen yolları anlatılırken bile başvurulabilecek yollar denenmemiş, daha çok sıralanmış bir biçimde öyküleri anlatılmış.

Filmin oyuncularına gelirsek... Filmde Cameron Diaz, Jennifer Lopez gibi popüler isimlerin yanı sıra Elizabeth Banks, Brooklyn Decker, Anna Kendrick gibi daha az tanınan oyuncular yer alıyor. Onlara Mathew Morrison, Chase Crawford, Dennis Quaid gibi erkek oyuncular eşlik ediyor. Ne yazık ki oyunculuk açısından göz dolduracak bir performansla karşılaşamıyoruz. Belki Elizabeth Banks’in biraz daha öne çıktığı söylenebilir. Ama hepsi bu.

Dikkat Bebek Var’da beni asıl rahatsız eden annelik kurumunun ele alınış biçimi.  Kendim de bir anne olarak gerek bebek beklerken gerekse sonrasında yaşanan zorlukları gayet iyi bildiğime inanıyorum. Ancak bir kadının yalnızca anne sıfatı üzerinden tanımlanmasına ve değerli kılınmasına, aile olarak tanımlanmak için mutlaka çocuk sahibi olunması gerektiğine ilişkin yargıları derinden eleştiriyorum ki film de tam olarak bunu yapıyor. Bu açıdan bir kadının yazdığı kitaptan, iki kadın senarist tarafından uyarlanan Dikkat Bebek Var benim için tam bir hayal kırıklığı. Dolayısıyla, şu yargı yeniden doğrulanmış oluyor: Kadın olmak, kadın bakış açısına sahip olmak demek değildir.

Kısaca, bence Dikkat Bebek Var hiçbir özelliği ile öne çıkamayan, geleneksel rolleri yeniden üreten, muhafazakar Amerikan toplumunun beğenilerine uygun sıradan bir film. Tercihi size bırakıyorum.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder