TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

14 Kasım 2012 Çarşamba

GENÇ VICTORIA / THE YOUNG VICTORIA


11.05.2010
GENÇ VICTORIA / THE YOUNG VICTORIA (Jean-Marc Vallée 2009)

Sinema pek çok anlatıma izin veren bir aygıt, bir araç. Dilerseniz bilim kurgu, dilerseniz, fantastik öyküler anlatabilir, dilerseniz tarihi olay ve kişileri  yeniden gündeminize taşıyabilirsiniz. Kişisel olarak, otobiyografik filmleri ve kostüme filmleri ilgi çekici bulduğumu söylemeliyim. Hal böyle olunca, doğal olarak sinema salonlarındaki filmler arasında  İngiltere Kraliçesi I. Victoria’nın gençliğini anlatan Genç Victoria bende merak uyandırdı. Bu hafta sizlerle bu film hakkındaki düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

Kostüme filmlerin en zor yanlarından biri, olayların geçtiği dönemin koşullarına uygun ambiansın yaratılması, o dönemin bütün detaylarının göz önünde bulundurulmasıdır. Bu açıdan değerlendirdiğimizde Genç Victoria’nın göz dolduran bir yapım olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Nitekim özellikle kostüm tasarım dalında pek çok festivalden ödülle dönen filmin bu başarılarının arasında 2010 En İyi Kostüm Tasarım Oscar ödülü de var. Sanırım bu konuda yapımcılar arasında yer alan Oscar ödüllü Graham King ve Martin Scorsese’nin de katkısı etkili olmuştur. Genç Victoria’nın yönetmeni Jean-Marc Vallee’yi C.R.A.Z.Y. filminden hatırlayacağınızı düşünüyorum.  Yönetmen, C.R.A.Z.Y.’de de bir yeniyetmelik çağı öyküsü anlatmıştı bize. Genç Victoria da bu açıdan benzer niteliğe sahip. Zira biraz önce de değindiğim gibi, film Victoria’nın yalnızca gençliğinin belli bir dönemini anlatıyor. Genç Victoria’yı canlandıran Emily Blunt’ı Şeytan Marka Giyer filminden, Prens Albert’ı canlandıran Rupert Friend’i ise Aşkım (Cherie) filmlerinden anımsayabilirsiniz. Bu iki oyuncunun da performansının gayet iyi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Özellikle Emily Blunt anlamlı yüzü ve oyunculuğu ile fark yaratıyor. Victoria’nın naiv gençliği ile vakur ve asil kimliğini harmanlamayarak karakteri yaratmayı başarmış. Genel olarak filmde teknik olarak bir sorun bulmak güç. Anlatmak istediğini düzgün biçimde aktarmayı başarmış bir film Genç Victoria. Ancak olayların yansıtılışı açısından değerlendirmeye kalkarsak bazı sıkıntılar su yüzüne çıkıyor.

İngiltere Kraliçesi I. Victoria çok önemli ve güçlü bir figür tarihte. 63 yıl 7 aylık hükümranlık süresiyle Birleşik Krallıkların en uzun süreli hükümdarı ünvanını  hala taşıyor. Bütün hükümranlığı boyunca güçlü, kararlı ve hatta tutucu bir portre çizen I. Victora’nın bu yanlarından eser yok filme. Tabii bunda henüz 16- 17 yaşlarındaki Victoria’yı izliyor olmamızın etkisi de var. Kuşkusuz zaman içinde yaşadıkları Victoria’yı da katılaştırmıştı. Nitekim daha 8 aylıkken babasını kaybettiğinde, Victoria büyüyene kadar onun adına vekaleten pek çok kişinin Birleşik Krallığı yönettiğini biliyoruz. Filmde de onun üzerinden oynanan politik oyunlar kimi zaman öne çıkıyor. Yani Genç Victoria yalnızca romantik bir kostüme film olarak kalmıyor. Kraliçe olduğunda yalnızca 18 yaşında olan Victoria’nın olgunlaşmaya başladığını, kimi zamanlar katı kararlar vermek zorunda kaldığını da görüyoruz filmde.  Aslında kuzeni olan eşi Prens Albert’a gelince… Filmde tarihsel gerçeklerle örtüşen bir ilişkinin anlatıldığını görüyoruz. Zira Victoria’nın eşiyle, aşık olup evlendiğini, ki bu kraliyet ailelerinde pek sık karşılaşılan bir durum değildir, sevgiyle bağlandıklarını ve Prens Albert’ın ölümünün ardından ölene dek yas tuttuğunu biliyoruz. Filmde de aralarındaki bu sıcak ilişkiyi gözlemliyoruz. Burada filmde kostümler açısından dikkat çeken bir noktaya da vurgu yapmak istiyorum. Filmdeki kostümlere ilişkin kimi eleştiriler fazla parlak renklerde ve gösterişli olduğuna yönelik. Belki bu konudaki ön yargı, kraliçe Victoria’ya ait tüm resim ve fotoğraflarda kraliçenin siyahlar içinde olmasına dayanıyor  olabilir. Evet, eşi Prens Albert’ı kaybettikten sonra kraliçe bir daha siyahtan başka bir renk giymemiştir. Ama bu eşinin sağlığında ve gençliğinde kraliyetin görkeminden yararlanmadığı anlamına gelmez sanırım. O nedenle filmdeki kostümlerin gösterişi konusundaki bu eleştirileri ben de biraz yersiz buluyorum.
Kısaca, Genç Victoria izleyici üzerinde olağan üstü etki bırakacak bir film olmasa da özellikle benim gibi kostüme ve biyografik filmleri seven izleyiciler için keyif verici olabilir diye düşünüyorum. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder