TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

14 Kasım 2012 Çarşamba

GİT BAŞIMDAN / DUE DATE


30.11.2010
GİT BAŞIMDAN / DUE DATE  (Todd Phillips)

Sizin de bildiğiniz gibi sinema hem 7. sanat olarak anılmaktadır hem de ciddi bir endüstri potansiyeli vardır. Bu niteliğiyle ilgili olarak pek çok kuramcı sinemayı 20. yüzyılın kültürel yaşamına egemen olan endüstrileşmiş sanat biçimlerinin ilki ve en büyüğü olarak tanımlar. Başka bir deyişle sinema hem bir sanat dalı ve hem de bir endüstridir. Bu noktadan hareketle, yapılan her filmin sanatsal bir boyutunun olamayacağını, bazı filmlerin yegane amacının izleyiciye hoş vakit geçirtmek ve belli bir gişe başarısını elde etmek olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Geçen hafta vizyona giren Todd Philips imzalı Git Başımdan da sözünü ettiğim filmlere bir örnek oluşturmakta. Belli ki yönetmen, 2009 yapımı,  Türkçe’ye Felekten Bir Gece olarak çevrilen The Hangover’da elde ettiği başarıyı bu filmde de yakalamayı amaçlamış. Peki acaba Git Başımdan güldürü olarak ne kadar başarılı? Gelin film hakkında konuşalım biraz.

Git Başımdan bir yol hikayesi. Pek çok yol hikayesinde olduğu gibi ana karakterler iki erkek. Çocuğunun bir kaç gün içinde gerçekleşecek doğumu için yola koyulan Peter Highman’la, Hollywood’a oyuncu olmak için giden Ethan Tremblay’ın zorunlu yol arkadaşlığını anlatıyor Git Başımdan. Robert Downey Jr.’ın canlandırdığı Peter Highman ne kadar aklı başında bir karakterse, Zach Galifianakis’in canlandırdığı Ethan Tremblay de o kadar uçarı ve aklı havada. Film ilk etapta John Huges imzalı 1987 yapımı Steve Martin ve John Cady’nin başrolü paylaştığı ve  dilimize Uçaklar, Trenler ve Arabalar olarak çevrilen Planes, Traines and Automobiles filmini anımsatıyor. Aynı bu filmdeki gibi Ethan’ın hataları sonucunda Peter’ın başına gelmedik kalmıyor. Kelimenin tam anlamıyla ölümlerden dönüyor. Ne var ki film bir türlü izleyiciyi alıp götüremiyor. Bunda çok da sağlam bir öyküye sahip olmamasının etkisi olduğunu düşünüyorum. Örneğin, Peter’ın doğacak bebeğin babası olmama ihtimali üzerine kurulu bölüm bana göre filmde ayrıksı duruyor. Şöyle diyelim, o bölümün eksikliği filmden bir şey götürmezdi. Filmin güldürü dozuna gelince… Kuşkusuz bir filmin sahip olduğu güldürü faktörüne izleyici tepkisi kişiden kişiye değişir. Kişisel olarak bir kaç sahneyi saymazsak genel olarak filmi gülümseyerek izlemekle yetindim. Ancak bu yalnızca benimle sınırlı değildi. Salonun genelinde aynı havanın hakim olduğunu gözlemledim. Hatta filmin arasında, arka sırada oturan bir izleyicinin arkadaşına “Film iyi ama ben daha çok güleceğimi düşünmüştüm” dediğini işttim. Gerçekten de filmin duyumsattığı tam da bu. Bu arada filmin ikinci yarısının biraz daha hareketli olduğunu belirtmeliyim.

Gelelim oyunculuklara… Kanımca Robert Downey Jr. daha çok aksiyon türündeki filmlerde oynamalı. Git Başımdan’daki performansı kötü olmamakla birlikte olağanüstü de değil. Ethan rolündeki Zach Galifianakis yarattığı tiple hayli eğlenceli bir performans sergiliyor. Ama dile getirdiğim gibi, Ethan bir karakterden çok tip. Dolayısıyla çok fazla derinliğinin olduğunu söyleyemeyeceğim.  Buna karşın ikili olarak Peter ve Ethan zıtlıklarıyla sevimli bir dinamik oluşturuyorlar filmde.

Filmi teknik nitelikleri açısından değerlendirecek olursak, ana akım sinemanın tipik bir örneği olduğunu söyleyerek başlayabiliriz. Yalnızca öykü anlamında değil, teknik açıdan da düzgün, zaman zaman aksiyonla renklendirilmiş alışıldık bir anlatıma sahip. Genel üst açıdan yapılmış kimi çekimler filmden estetik bir haz almamıza yardım ediyor. Özellikle Grand Kanyon’daki çekimler mekanın da yardımıyla gerçekten çok etkileyici. Filmin o bölümünü izlerken, bu kez iki kadının yol hikayesini anlatan, yönetmenliğini Ridley Scott’ın yaptığı Thelma ve Louise’i hatırlamadan edemedim. İzleyenler anımsayacaktır; Peter ve Zach’in aksine Grand Kanyon’da onları trajik bir son beklemekteydi.

Genel olarak değerlendirecek olursak, Git Başımdan, ana akım sinema içinde, belden aşağı esprilere sığınmadan izleyiciyi güldürmeyi amaçlamış iyice bir film. Eğer erkek hikayelerini seviyor, yol hikayelerinden zevk alıyorsanız, içine zaman zaman duygusallık da katılmış olan Git Başımdan sizin için iyi bir seçim olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder