TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

14 Kasım 2012 Çarşamba

LORAKS/LORAKS


19.04.2012

LORAKS/LORAKS (Chris Renaud/2012)

Bu hafta sizler için Eskişehir’de vizyonda çocuklara yönelik tek film olan Loraks’ı izledim. Yönetmenliğini, hem oyuncu hem de yönetmen olan Chris Renaud’un yaptığı Loraks, bir yeniden çevrim. Dr. Seuss tarafından yazılmış olan öykü 1972’de Hawley Pratt tarafından yönetilmişti. Gelin şimdi filmin kısaca konusuna değinelim ve ardından dikkatimi çeken konular hakkında konuşalım.

Thneedville tamamen yapay koşullara sahip, deyim yerindeyse, plastik bir şehirdir. Ağaçlar da dahil olmak üzere herşey plastiktir ve temiz hava damacanaların içinde satılmaktadır. Üstüne üstlük bu şehirde yaşayanlar durumdan mutlu görünmektedirler. Ergenlik çağındaki Ted kendinden yaşça biraz daha büyük olan Audrey’e içten içten aşıktır ve onu görebilmek için türlü yollara başvurur. Audrey’I görmek için çaba sarfettiği yine böyle bir günde Audrey, gerçek bir ağaca sahip olma hayalini anlatır Ted’e. Audrey’e hayran olan Ted onu mutlu etmek ve onun sevgisini kazanmak için gerçek bir ağacı nasıl bulacağını araştırmaya başlar. Büyükannesi onun şehrin dışında yaşamakta olan TekTek’le konuşması gerektiğini söyler. Böylece Ted’in ağaç bulma macerası başlamış olur… Öncelikle söylemek gerekir ki Loraks şu an sinema sektöründe sahip olunan teknolojik olanaklar sayesinde görsel olarak son derece gösterişli bir dünya sunuyor izleyicisine. Yaratılan evrenin renkleri, biçimleri ve hatta giysilerin dokusu bile 3 boyut sayesinde hissedilebiliyor. Filmde çizimlerin, özellikle karakterlerin ifadelerinin çok sevimli olduğunu söylemeliyim. Kişisel olarak, balıkların filmdeki işlevi de çok hoşuma gitti.  Hem karada hem de suda yaşayabilen, filmde geçişleri sağlayan bu komik üçlünün özellikle Görevimiz Tehlike’ye yaptığı gönderme oldukça sevimliydi. Tabii bu özellikle küçük yaştaki çocukların yakalayabileceği bir espri değildi. Kanımca senaryo yazarları, çocuklarını filme getiren ebeveynleri de bu ve benzeri yöntemlerle filme bağlamayı düşünmüş. Bence işe yarıyor. Öte yandan, Thneedville ve oradaki yaşam bana The Truman Show’u anımsattı. Ted’in ilk kez şehrin dışına çıkış anı bana göre Truman’ın bir showun içinde olduğunu kavradığı anın şaşkınlığıyla büyük benzerlik gösteriyor. 
Açıkçası filmin görselliğinin çocukları cezbedebileceğini düşünmekle birlikte, mesajının daha çok belli bir yaşın üstündeki çocuklar ve yetişkinler için daha anlaşılır olduğu kanısındayım. Dolayısıyla, sadece animasyon bir film olduğu için her yaş grubundaki çocuğun izleyebileceği bir film olduğunu düşünmek yanlış olur. Nitekim bazı noktalarda filmin temposu düşüyor. Filmdeki olay akışını takip edemeyecek yaştaki çocuk izleyici için sıkıcı olabilir.

Filmin vermek istediği mesaj aslında oldukça önemli. Modern yaşam koşullarının er geç yaşamımızı alt üst edeceğini, çevre kirliliğinin bir gün amansız bir problem haline geleceğini ve tüm suçlunun insanlar ve insanların hırsı olduğunu anlatıyor film. Bir yandan da doğanın, doğa ile ilişkilendirilen şeylerin pis olarak algılanmasını eleştiriyor. Filmde “Ağaçları kim ne yapsın ki? Pis şeyler onlar. Toprakta büyüyorlar” denmesi tesadüf değil. Hakikaten bence de pek çok anne baba, hijyen kaygısıyla, çocukları hasta olacak, bir yerlerden mikrop kapacak diye büyük bir kaygıyla çocuklarını doğal yaşamdan bile sakınmaya çalışıyorlar. Çevremize baktığınızda siz de ellerinde hijyen mendilleri, çocuklarının peşinde koşturan ebeveynleri gözlemleyebilirsiniz.  Bu açıdan da baktığımızda filmin yetişkinlere de mesajlarının olduğu açıkça belli oluyor.  Filmde şarkılar aslında önemli bir işleve sahip. Ancak sözler ne yazık ki yeterince net anlaşılamıyor. Belki bu benim filmi izlediğim salonun donanımıyla ilgilidir diyeceğim ama diyaloglar son derece net ve berraktı. Bence kayıt aşamasında ve post prodüksiyonda bazı düzenlemelere gereksinim vardı.

Kısaca, Loraks önemli bir mesajı olan, sevimli görsellerle cazip hale getirilmiş, 3 boyut anlamında da başarılı sayılabilecek, çocuklara yönelik bir animasyon. Ama okul öncesi çocuk izleyici için çok anlamlı olacağını düşünmüyorum. Eğer siz de çocuğunuza çevre bilinci vermek istiyor ve kendiniz de bu konuda özeleştiri yapmaya hazırsanız Loraks iyi bir seçim olabilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder