TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

14 Kasım 2012 Çarşamba

YENİLMEZLER / THE AVENGERS


10.05.2012

 

YENİLMEZLER / THE AVENGERS (Joss Whedon 2012)

 

Geçen hafta gerçekleşen Eskişehir Uluslararası Film Festivali’nin ardından bir haftalık film maratonu sona erdi. Vizyonda izleme şansını pek yakalayamayacağımız yeni ve artık klasikleşmiş pek çok eski filmle buluşturdu festival bizi. Sinema salonlarında esen bu farklı havadan sonra yeniden ana akım sinemanın ürünleriyle buluşmaya başladık. Bu haftaki filmimiz de işte ana akım sinemanın iyi örneklerinden biri: Yenilmezler. Filmin yönetmenliğini uzun süredir sinema salonlarında gösterimde olan Dehşet Kapanı’nın da senaristi ve yapımcısı olan Joss Whedon yapmış. Şimdi gelin önce filmin konusuna değinelim daha sonra da filme dair konuşalım.

Thor’un üvey kardeşi Loki bir geçit bularak dünyaya gelir ve beraberinde istilacı ordusunu da getirir. Bu tür tehlikelere karşı savunmayla sorumlu olan ve SHIELD adıyla tanınan uluslararası barış örgütünün başındaki isim Nick Fury, tüm dünyanın güvenliğine karşı büyük bir tehdit oluşturan düşmanla karşı karşıya kalır. Fury, dünyayı yaklaşan bu felaketten kurtarmak için en cesur ve en 'süper' kahramanlardan oluşan bir ekip kurmak zorundadır... Yenilmezler Marvel’ın 1963’te yayınlanan çizgi romanı “The Avengers”ın sinema uyarlaması. Kuşkusuz pek çok çizgi roman daha önce defaatle sinemaya uyarlandı. Ama Yenilmezler’de biraz farklı bir durum var. Çünkü Yenilmezler hepsi kendi başına önemli bir kahraman olan ve kendi çizgi roman ve filmlerine sahip dört karakteri bu filmde buluşturuyor: Hulk, Demir Adam, Thor ve Kaptan Amerika. Onlara Kara Dul ve Şahin Gözü de onlara katılıyor. Düşman zorludur ama onlar da süper kahramanlardır. Dolayısıyla, kıyasıya bir mücadele başlar. Aslında karşımızda yeni bir öykü yok. Yine dış güçler Amerika Birleşik Devletlerini tehdit ve hatta işgal ediyorlar ve kahramanlarımız da bunun üstesinden geliyor. Bu artık alışageldiğimiz bir öykü. Ancak filmi cazip kılan daha önce de belirttiğim gibi her biri kendi başına önemli bir kahraman olan karakterleri bir araya getirmiş olması. Fakat bu da filmi bazı açılardan yavaşlatıyor. Çünkü her biri kendi sorumluluklarıyla meşgul olan karakterlerin hepsinin bir araya getirilmesi zaman alıyor. Neredeyse filmin 50-60 dakikası bu toparlanma süreciyle geçiyor. Tabii her biri kendi başına önemli bir kahraman olan karakterlerin yüksek egoları nedeniyle kendi içlerinde çatışma yaşamaları da kaçınılmaz.
Nitekim filmde bir süre de bununla baş başa kalıyoruz. Bizi şaşırtmayan bir biçimde filmin tek kadın kahramanı Kara Dul bu ego savaşının ortasında ortamı yumuşatmaya, dengelemeye çalışan kişi oluyor çoğunluk. Bu görevi bazen onları bir araya getiren Nick Fury de üsteleniyor. Hepsi de önemli kahramanlar olmalarına karşın sonunda ağırlıklı olarak liderliği Demir Adam üstleniyor. Kanımca bunda Robert Downey Jr.’ın Demir Adamla bütünleşen popülerliği de etkili olmuştur. Filmin diğer oyuncuları arasında özellikle Mark Ruffalo’nun çok doğru bir seçim olduğunu düşünüyorum. Çekingen ve naif görünümlü Bruce Banner’ın yıkıcı Hulk’a dönüşmesi hoş bir tezat oluşturuyor. Scarlett Johansson da Kara Dul rolünde oldukça başarılı.

Hiç kuşku yok ki filmin en cazip yanı aksiyonun yüksek, özel efektlerin ise çarpıcı olması. Özellikle Loki’nin ordusuyla kahramanlarımızın mücadelesi 146 dakikalık filmi oturup izlemeye değer kılıyor.
Dürüst olmak gerekirse Yenilmezler ile ilgili fazla söyleyecek bir söz yok. Hollywood sinemasının en tipik örneklerinden biri zira. Bol aksiyon, karizmatik kahramanlar, çarpıcı özel efektler derken türün meraklıları için keyifli bir seyir sağlayacağına şüphe yok.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder