TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

20 Mart 2014 Perşembe

AİLE SIRLARI/ AUGUST: OSAGE COUNTY

13.03.2014

AİLE SIRLARI/ AUGUST: OSAGE COUNTY (Yön. John Wells)

Aile dediğimiz kurum birbirimize kenetlendiğimiz, zor zamanlarımızda da, mutlu anlarımızda da birbirimizden güç aldığımız ya da bunu beklediğimiz bir kurum. Fakat, her şeyde olduğu gibi her ailede dışarıdan görülemeyen, algılanamayan sorunlar ve sırlar vardır. Hatta bazen aile fertleri bile habersiz olabilir geçmişte olup bitenlerden. İşte yönetmenliğini John Wells'in yaptığı Aile Sırları filmi tam da bu yargıyı destekler nitelikte. John Wells daha çok tv dizileri üzerine kariyerini ilerletmiş bir yönetmen. Filmin yapımcılığını ise sağlam ve cesur işlere imza attığını bildiğimiz George Clooney üstlenmiş. Şimdi önce filmin konusunu özetleyelim. Daha sonra da detaylar hakkında konuşuruz.

Bewerly ağız kanseri olan ve acılarını dindirmek için gerekenden fazla uyuşturucu ve ağrı kesici hap kullanan karısı Violet için bir bakıcı bulur. Ardından da ortadan kaybolur. Onun bu gidişi aileyi harekete geçirir ve hepsi bir araya gelirler. Ancak bu bir araya geliş çözülmemiş, açığa vurulmamış sorunları ve hesaplaşmaları da beraberinde getirir... John Wells'in yönettiği bu ikinci uzun metrajlı film bu sene iki dalda Oscar'a aday gösterildi; En İyi Kadın Oyuncu adayı Meryl Streep'ken En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu adayı Julia Roberts oldu. Meryl Streep'in oyuncu olarak potansiyeli artık hepimizin malumu. Çok uzun zamandır üstlendiği her rolü, her karakteri ruhunu katarak canlandırıyor. Dolayısıyla, başta Oscar olmak üzere pek çok prestijli festivalde en iyi kadın oyuncu ödülüne aday gösterilmesi artık şaşırtıcı değil. Ama Julia Roberts için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Evet Julia Roberts Amerikan toplumunun ikonalarından biri. Komşu kızı samimiyetinde olması, hoş ama baş döndürmeyen, yoldan çıkarmayan, seksapellikten uzak güzelliği ile Amerikan toplumunun en sevdiği oyunculardan biri olduğunu düşünüyorum. Ama kanımca Julia Roberts için, iyi performansları, Oscar ödülü olsa da, büyük oyuncu demek hayli zor. İşte bana göre Julia Robert Aile Sırları'ndaki performansıyla üzerine yapışmış olan o sevimli komşu kızı imgesini, Erin Brokovich'ten bile daha güçlü biçimde kırmış. Weston Ailesinin ve hatta kendi kurduğu ailenin sorunlu, sert mizaçlı karakteri olarak hayli güçlü bir profil çiziyor.

Filmde izlemekten zevk aldığım bir başka oyuncu ise Benedict Cumberbatch. Daha önce pek çok filmde oynamış olsa da şöhretini Sherlock Holmes dizisine borçlu olduğunu düşündüğüm Benedict Cumberbatch'in o küstah detektiften, ailenin ciddiye almadığı naif, saf adama dönüşmüş olmasını izlemek zevkliydi. Bu da oyuncunun performans sklasının ne denli geniş olduğunu kanıtlıyor sanırım. Filmin geri kalan oyuncuları için de benzer şeyleri söylemek olanaklı. Dolayısıyla, oyunculuk filmin en güçlü yanlarından biri. Filmin bir diğer güçlü yanı ise senaryosu bence. Zira görsellik ve aksiyon anlamında ana akımın izleyiciyi alıştırdığı anlatım dilinden hayli uzak bir film Aile Sırları. Bir kaç kısa yol sahnesi dışında tüm olay örgüsü Weston'ların o karanlık, kasvetli evinde ilerliyor. Buna rağmen, iki saatlik filmin ritmi düşmüyor; kendini izlettiriyor. Filmde sık sık dile getirilen sıcak boğucu hava, taşranın bunaltıcı atmosferi izleyiciye de geçiyor. Filmde diyalogların akıllıca yazıldığını düşünüyorum. Zaten bu anlamda daha filmin açılış sekansında Bewerly'nin T.S. Elliot'tan yaptığı basit ama vurucu alıntı ile izleyiciyi kendine çekiyor film.Filmin müzikleri çok baskın olmamakla birlikte, country tarzındaki şarkılar taşra kavramının altını çiziyor. Paradoksal bir biçimde Amerikanın muhafazakar taşralı ailesinin birbirine bile açmadığı sırlara ve ilişkilerin çözülüşüne tanık oluyoruz. 


Kısacası, Aile Sırları pek çok niteliği nedeniyle izlenesi bir film olma özelliği gösteriyor. İzlemenizi öneririm.