TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

28 Mayıs 2015 Perşembe

NİYAZİ GÜL DÖRT NALA

14.05.2015
NİYAZİ GÜL DÖRT NALA  (Hakan Algül/2015)

Ata Demirer Türkiye’nin en popüler komedyenlerinden biri şu anda. Sahne ve televizyon şovlarının yanı sıra sinema oyunculuğunda da uzun denebilecek bir geçmişe sahip. Üstelik 2010 yılında  başrolünü oynadığı Eyvah Eyvah’tan bu yana senaryo yazarı kimliğiyle de yer alıyor sinemada Ata Demirer. İşte oyuncu bu kez yine senaryosunu yazdığı ve geçmişte skeçlerinde canlandırdığı Niyazi Gül’ün üzerinde ilerleyen Niyazi Gül Dört Nala filmiyle karşımızda. Filmin yönetmeni Eyvah Eyvah serisinin başından bu yana yönetmenliğini üstlenen Hakan Algül yine. Yapımcı ise son dönemde ses getiren pek çok güldürüye imza atan Necati Akpınar. Her zaman olduğu üzere önce filmin konusuna değineceğiz. Ardından da diğer detaylara bakacağız.

Çocukluğundan itibaren hayvanlarla hep özel bir ilişkisi olan Niyazi Gül, veterinerlik fakültesinde görev yapmakta olan idealist bir profesördür. Dedesi ölüm döşeğindeyken hayvanları her koşulda iyi eden bitkisel bir karışımın formülünü verir. Fakat son malzemeye sıra geldiğinde son nefesini verir. Bütün çalışma yaşamını dedesinin ölüm döşeğinde ona yazdırdığı formülün son malzemesini bulmaya adamış olan başarılı veteriner Niyazi Gül’ün peşine at yarışlarında bahis oynayan Sultan ve Rıza takılır. Bir taraftan bu çılgın ikili, diğer taraftan Niyazi’nin yardımcısı Hediye, Niyazi’nin yaşamının alt üst olmasına neden olurlar. Acaba Niyazi tüm bu karmaşadan kurtulabilecek midir? Niyazi Gül Dört Nala tıpkı Eyvah Eyvah’ta olduğu gibi bir karakter komedisi. Bütün olaylar Profesör Niyazi Gül karakterinin etrafında dönüyor. Niyazi Gül izleyici olarak yakınlık kurabildiğimiz, eğlenceli bir karakter. Üstelik hayvan haklarının daha fazla dillendirildiği bir dönemde güldürü yoluyla da olsa böyle bir karakterin varlığı hoş. Niyazi Gül, Ata Demirer’in elinde can bulmuş ancak ne var ki Niyazi Gül’ün etrafındaki karakterler için aynı şeyi söylemek zor. Şebnem Bozoklu çok yetenekli bir oyuncu ama nedense Hediye rolünde beklediğimiz, bildiğimiz performansı ben göremedim. Karakterin biraz daha geliştirilmeye ihtiyacı var bana kalırsa. Bu haliyle yapıştırma bir tip olmaktan öteye gitmiyor. Sultan ve Rıza karakterlerine gelince... Bence bu iki karakter üzerinden 80’ler sinemasının taşlaması, parodisi yapılmış.

Birbirine deli gibi aşık olan ama sözde birbirinden nefret eden bu ikilide 80’lerde mafya babası rollerinde izlediğimiz Ekrem Bora’yı, Kadir İnanır’ı, Cüneyt Arkın’ı görmek olanaklı. Sultan ise adeta bir Gülşen Bubikoğlu, Serpil Çakmaklı, Banu Alkan... Hatta bir ara Sultan karakterini bir zamanların popüler ismi Ayşegül Nadir’e bile benzettim. Ayşenil Şamlıoğlu’nun canlandırdığı Naciye ise yine bir dönemlerin en çok ses getiren hayvan hakları savunucusu Panter Emel lakaplı Emel Yıldız’ı anımsattı. Elbette filmde onun da parodisi yapılmış. Dolayısıyla, Ata Demirer’in senaryoyu yazarken gözlemlerinden ve yakın tarihimizin popüler figürlerinden yola çıktığını söylemek yanlış olmaz sanırım. Ancak, film akıcı bir biçimde ilerlemiyor pek. Daha çok skeçlerden oluşan bir yapısı var. Eyvah Eyvah’ın dinamizmi bu filmde yok ne yazık ki. Dolayısıyla potansiyeli olan bir fikir yeterince işlenememiş diyebiliriz Niyazi Gül Dört Nala filminde. Eğer devam filmi çekilirse belki bu sorunun üstesinden gelinebilir.

Kısaca, Niyazi Gül Dört Nala potansiyeli pek iyi değerlendirilememiş eğlenceli bir film. Ata Demirer hayranlarını mutlu edeceğini düşünüyorum. Ancak genel olarak izleme kararını sizlere bırakıyorum.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder