TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

12 Mayıs 2015 Salı

GECE YARISI SOKAKTA TEK BAŞINA BİR KIZ

08.05.2015
GECE YARISI SOKAKTA TEK BAŞINA BİR KIZ / A GIRL WALKS ALONE AT NIGHT
(2014/ Ana Lily Amirpour)

On yedinci Uluslararası Eskişehir Film Festivalinde pek çok güzel film izlendi, izlenmeye de devam ediyor. Bildiğiniz üzere festival 10 Mayıs Pazar akşamı sona eriyor. Festival programında yer alan bir film şehrimizde Başka Sinema kapsamında da gösteriliyor: Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız. İran asıllı İngiliz yönetmen Ana Lily Amirpour’un ilk filmi Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız. Aralarında Milano Film Festivali de olmak üzere pek çok festivalde yarışan ve ödülle dönen filmin ilginç bir konusu var. Bad City İran’daki tekinsiz bir şehirdir. Gece sokaklarda illegal işler yapanların kol gezdiği bu şehirde kara çarşafıyla dolaşan genç bir kız vardır. Ancak bu genç kız akranlarından farklıdır. Bir vampir olan bu genç kız, geceleri avlanırken Arash’la karşılaşır. Arash ise babasının uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle zor günler geçiren ve istemeden kirli işlere bulaşan bir gençtir. Acaba genç kız Arash’a karşı insaflı olacak mıdır? Elbette filmi en ilginç kılan şey İran’da geçen bir vampir filmi olması. Hem kültürel olarak hem de coğrafya olarak bu fikir hayli avand garde.

Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız, isminden de anlaşılacağı üzere ana karakterinin genç bir kadın olduğu bir film. Bu yanıyla da alışageldiğimiz İran sinemasından farklılaştığını söylemeliyiz. Elbette şunu hemen bir kez daha vurgulamalı, filmin yönetmeni İran asıllı, karakterler Farsça konuşuyor ve film uydurma da olsa İran’da bir şehrinde geçiyor ama film kesinlikle İran filmi değil. Zaten filmin künyesinde de ABD ibaresi görülüyor sadece. Dolayısıyla ortada hayli melez, bir o kadar ilgi çekici bir yapım çıkıyor.

Filmde hemen dikkat çeken nokta siyah beyaz olması. Kişisel olarak filmi renkli düşünemedim. Bu haliyle çok daha etkileyici ve dramatik bir etkisi var filmin. Filmde seçilmiş olan müzikler de filmin o genç dokusuyla gayet uyumluydu. Bana göre filmin güçlü yanlarından bir diğeriydi müzik.


Filmdeki oyunculuklara gelirsek... Başrolleri iki genç oyuncu paylaşıyor. Vampir genç kız rolünde izlediğimiz Shelia Vand kısa film ve dizi oyunculuğu deneyimine sahip. Arash rolünde izlediğimiz Arash Marandi henüz kariyerinin başında bir oyuncu. Ama oldukça başarılıydı. Baba rolünde izlediğimiz Marshall Manesh Hollywood filmlerinde de rol alan deneyimli bir oyuncu. Bu filmdeki performansı da hiç fena değildi. The Black List, House of Cards, The Mentalist gibi pek çok popüler Amerikan dizisinde rol almış olan Mozhan Marno, Atti rolünde göz dolduruyor.

Kısaca, eğer farklı bir şeyler izlemek istiyorsanız, 10 Mayıs Pazar gecesine kadar 17. Uluslararası Eskişehir Film Festivalinin filmlerini, ardından da Başka Sinema’da Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız’ı izleyebilirsiniz.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder