TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

14 Kasım 2012 Çarşamba

CADILAR ZAMANI/SEASON OF THE WITCH


01.02.2011

CADILAR ZAMANI /SEASON OF THE WITCH (Yön. Dominic Sena)

Sömestr tatilinin sürdüğü şu günlerde kanımca gösterimde olan Ayı Yogi ve Tron Efsanesi farklı yaş gruplarındaki öğrencilerin yeterince ilgisini çekiyordur. Bu varsayımdan yola çıkarak ben de bir süredir gösterimde olmasına karşın, başka filmlere öncelik verdiğim için izleyemediğim Cadılar Zamanı’nı izledim.  Yönetmenliğini Dominic Sena’nın yaptığı ve başrollerinde  Nicolas Cage, Ron Perlman, Robert Sheehan ve Claire Foy’un yer aldığı film, gerek yönetmeni gerekse oyuncularıyla iyi bir film olmayı vaat ediyordu. Peki Cadılar Zamanı bu beklentiyi karşılıyor mu, şimdi hep birlikte bunu konuşalım…

Haçlı seferleri sırasında masum insanların da Tanrı ve din adına öldürüldüğünü gören iki deneyimli şövalye ordudan firar eder. Ülkelerine geri dönerken de  işlerin yolunda gitmediğini, her tarafta hastalık ve ölümün kol gezdiğini görürler. Uğradıkları son kasabada hastalığın veba olduğunu öğrenirler. Haç işareti taşıyan kılıçlarının görülmesi üzerine firari oldukları anlaşılır ve tutuklanırlar. Kilise, Black Witch olarak adlandırılan ve gittiği her yere vebayı da götürdüğüne inanılan genç kızı yargılanacağı manastıra götürmeleri koşuluyla bu iki firari şövalyeyi bağışlar. Onlara eşlik eden rahip, kılavuz ve muhafıza, gizlice onları takip eden ve aslında şövalye olmak isteyen papaz yamağı da katılır. Böylece bir yol hikayesi başlamış olur. Kalifornia, Kod Adı Kılıç Balığı gibi zamanında ses getirmiş filmlerin yönetmeni Dominic Sena Cadılar Zamanın’da ne yazık ki benzer başarıyı yakalayamamış. Öncelikle filmde pek çok hata göze batıyor. Yemyeşil Edremit Körfezi’nin çöl olarak gösterilmesi ilk göze çarpan hata. Vebaya yakalananların yüzlerindeki anormal kabartılı yaraların ise veba ile uzaktan yakından ilgisi yok. Genellikle koltukaltı, kasık, boyun gibi bölgelerde çıkan ve daha düz yaralardan oluşan vebada  böyle semptomlar söz konusu değil. Ama tabii tanık olduğumuz görüntüler bu haliyle daha ürkütücü. Sanırım yönetmenin amacı da buydu. Öte yandan henüz Protestanlığın gündemde bile olmadığı bir tarihte bir rahibin Latince yerine İngilizce dua etmesi de beklenemezdi. Tüm bu özensizlik  filmi B sınıfı bir film olmaya daha çok yaklaştırmış. Korku macera türündeki Cadılar Zamanı türün bütün trüklerini kullanmış, karanlık bir atmosfer, kopan köprüler, tekin olmayan bir orman, kurtlar, yarasalar derken filmde neler olabileceği tamamen tahmin edilebilir bir hal alıyor. Hiçbir sürpriz kalmıyor. Film bir müddet sonra neredeyse din propagandasına dönüşüyor. Bana göre filmin en sıkıntılı yanı ise, olayın geçtiği dönemde egemen olan vebanın şeytanın işi olması anlayışını destekliyor olması. Yani pozitif bilimin karşısında duruyor.

Filmin zayıf yönlerini ünlü oyuncular da kapatamamış. Şu sıralar film çekimi için Türkiye’de olması nedeniyle ülkemizde hayli popülerleşen Nicholas Cage’in bir süredir kariyerinin gerilemekte olduğunun  en güzel kanıtı Cadılar Zamanı. Ron Perlman gibi deneyimli bir oyuncu da filmi kurtaramamış. Filmde oyunculuk açısından ilgimi çeken, İngiltere’de son derece popüler olan Misfits isimli dizide başrolde yer alan  genç oyuncu Robert Sheehan’ı Kay rolünde izlemek oldu. Kanımca Robert Sheehan’ı daha sonra da izleme şansımız olacak. Komedide daha başarılı olduğunu düşündüğüm Sheenan Cadılar Zamanında da fena olmayan bir performans sergilemiş.

Tabii günümüzde korku macera türünde bir filmin olmazsa olmazı dijital efektlerdir. Cadılar Zamanında da dijital efektlere yer yer başvurulmuş. Ama bunlar çok acemi işi. Özellikle de İblis animasyonu.

Kısaca, Cadılar Zamanı gerek olay örgüsü, gerek oyunculuk ve gerekse teknik özellikleriyle en iyi ihtimalle sıradan olarak betimlenebilecek bir film. Dolayısıyla, zamanınızı başkabir filmle değerlendirmek isteyebilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder