TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

14 Kasım 2012 Çarşamba

JACK VE JILL/JACK VE JILL


16.02.2012
JACK VE JILL/JACK VE JILL (Denis Dugan/2012)

Her zaman konuşuyoruz; sinema hem bir sanat dalı hem de popüler kültürün bir parçası, bir endüstri. Dolayısıyla, sinema salonlarında  sanatsal değer içeren filmler kadar popüler, gelip geçici filmlerle de buluşmak olanaklı. Kuşkusuz bunda yanlış bir şey yok. İzleyicinin böyle filmlere de ihtiyacı var. İşte sizler için izlediğim Jack ve Jill de bu tarz filmlerden biri. Filmin yönetmeni Damadı Öpebilirsin, Zohan, Büyükler, Hayatım Yalan filmlerinden hatırlayacağınız  Denis Dugan. Çektiği filmlerden de anlayacağınız üzere Denis Dugan popüler güldürü filmleri çeken bir yönetmen ve filmlerinin bundan başka en belirgin ortak noktası tüm filmlerinde başrolü Adam Sandler’in üstleniyor olması. Bu kural Jack ve Jill’de de değişmemiş. Üstelik Adam Sandler’in filmde iki başrolü oynadığını söylersek yanlış olmaz. Gelin şimdi filmin konusu ve diğer nitelikleri hakkında konuşalım.

Jack ailesi ile refah ve mutluluk içinde bir yaşam sürmektedir. Ama kuşkusuz herkesin başına geldiği gibi Jack’in ailesinde de onun düzenini bozan, keyfini kaçıran biri vardır; ikiz kızkardeşi Jill. Jill’in bayramlarda Jack ve ailesine yaptığı ziyaretler her seferinde Jack için kabusa dönüşmektedir. Jill’in son ziyaretinde kalıcı olarak geldiğini anlayan Jack bu durumu çözmek için elinden geleni yapmaya başlar. Ne var ki gittikleri bir maçta tebdil-i kıyafetle maçı seyretmeye gelen ünlü oyuncu Al Pacino Jill’e hayran kalır. Kardeşinin ünlü oyuncunun ilgisini çekmiş olması Jack’in de yumuşamasına yol açar… Filmde Adam Sandler’in iki başrol oynadığını söylemiştim az önce. Evet, Adam Sandler hem Jack’i hem de Jill’i canlandırıyor. Haliyle Jill görünümüyle oldukça gülünç bir portre çiziyor. Ama bu biraz çizgi filme yakın bir gülünçlük. Al Pacino’yu kendi kimliğinde izlemek zevkli. Onun yer aldığı sahnelerin hayli keyifli olduğunu söylemeliyim. Bir de tabii bu oyuncunun olgunluğu ile ilgili. Al Pacino gibi sinema tarihinde iz bırakacak bir oyuncunun böyle bir rolü üstlenmesi bana göre ciddi bir olgunluk. Biz de hangi oyuncu benzer bir şeye kalkışır merak ediyorum. Kısaca Al Pacino’nun filme renk kattığını düşünüyorum. Bir zamanların gençlik dizilerinin oyuncusu olan Katie Holmes’ü anne rolünde izlemek ise en azından bana ilginç geldi.

Film tür olarak baktığımızda slapstick olarak bilinen kaba komedinin bir örneği. Yani filmdeki güldürü unsurlarının çok incelikli olduğunu söylemek zor. Bizdeki benzerlerinin de Recep İvedik, ya da Maskeli Beşler olduğunu söyleyebiliriz. Yani Jack ve Jill’de çok incelikli espriler izleyeceğinizi hayal ediyorsanız yanılırsınız. Tabii Recep ivedik’le aynı türde de  olsa Jack ve Jill  bir Hollywood işi olduğu için bizdeki örneklerine göre çok daha gösterişli bir yapım. Filmin düzgün bir akışı var. Müziği, kurgusu alışıldık anlatı yapısına uygun olarak akıp gidiyor, sarkmıyor. Film her ne kadar kaba komedi örneği olsa da belden aşağı esprilere rastlanmıyor. Yani çocuğunuzla birlikte gidip izleyebileceğiniz bir film. Hatta didaktik mesajlar içerdiğini bile söyleyebiliriz.

Çok açık ki, Jack ve Jill Denis Dugan ve Adam Sandler’in alışıldık ortaklıklarının bir devamı. Al Pacino da sırf keyif olsun diye bu filmde yer almış. Hem kendi eğlenmiş hem de izleyiciyi eğlendiriyor. Kuşkusuz Jack ve Jill bir başyapıt değil. Hatta popüler bir film olarak bile dikkat çekecek bir yanı yok. Ama beklentinizi düşük tutmak koşuluyla, izleyip, eğlenip unutacağınız bir film arıyorsanız Jack ve Jill’i düşünebilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder