TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

14 Kasım 2012 Çarşamba

KARAYİP KORSANLARI: Gizemli Denizlerde /PIRATES OF CARABBEAN: On Strange Tides


02.06.2011
KARAYİP KORSANLARI: Gizemli Denizlerde /PIRATES OF CARABBEAN: On Strange Tides
(Rob Marshall/2011)

Sizin de bildiğiniz gibi kimi filmler yalnızca eğlenmek, hoş vakit geçirmek içindir. Bu durum sinemanın aynı zamanda ticari bir olgu olmasıyla yakından ilişkilidir. İşte sinema salonlarında bir kaç haftadır oynamakta olan Karayip Korsanları: Gizemli Deniz de bizim bu sınıflandırma içinde ele alacağımız filmlerden biri. Neredeyse her zaman çok iş yapan projelerin yapımcısı olan Jerry Bruckheimer acaba 2003 yılında gösterime giren Karayip Korsanları: Siyah İnci’nin Laneti filmine ilk yatırım yaptığında bu kadar popüler olacağını öngörmüş müydü merak ediyorum. Onun kadar deneyimli bir yatırımcı için bile sanırım bu popülarite beklenenin üstü olmuştur. Bunda hiç kuşkusuz Johnny Depp’in canlandırdığı Kaptan Jack Sparrow karakterinin cazibesi de etkili olmuştur. Seri ilk 3 filmle tamamlanmış gibi gözüküyordu. Nitekim dördüncü filmde bambaşka karakterler, bambaşka bir öykü anlatılıyor. Ve kanımca bu öyküyü tamamlamak için seriye başka filmler de eklenecektir. Gelin şimdi Karayip Korsanları serisinin bu son filmi hakkında konuşalım.

Kaptan Jack Sparrow Londra’da birinin onun adını kullanarak mürettebat topladığını öğrenir. Bu kişinin kim olduğunu bulmaya çalışırken Kaptan Barbossa’nın kraliyet kaptanı olduğunu görür. Kraliyet onu ve Sparrow’u, İspanyolların aramaya gittiği gençlik çeşmesini bulmak üzere göndermek ister. Bu yolculuğa çıkmak için hevesli olmayan Sparrow, geçmişte kalbini kırmış olduğu Angelica’nın onun adını kullanarak Kaptan Karasakal’ın gemisi için mürettebat topladığını öğrenir ve talihsiz biçimde kendini bu zalim kaptanın gemisinde gençlik çeşmesini aramak üzere yolculuk ederken bulur. Yani filmde aynı amaç uğruna yola koyulmuş üç grup bulunmakta: İngilizler, İspanyollar ve Kaptan Karasakal. Dolayısıyla, Jack Sparrow’un yolculuğu ağır bassa da bu farklı grupların dönüşerek öne çıktığını görüyoruz. Filmin en önemli alameti farikalarından biri özel efektleri kuşkusuz. Özellikle olağanüstü güzel ama bir o kadar da zalim denizkızlarının yaşadığı Beyaz Körfez’deki görüntüler hayli etkileyici.

Filmin bu bölümü yalnızca özel efekt anlamında etkili değil. Aynı zamanda Pekin Olimpiyatları’nda yarışan 22 senkronize yüzücünün de filmde rol alması bu sahneleri estetik anlamda daha da izlenesi kılıyor. Filmde din adamı Philip ile denizkızı Syrena arasındaki aşk da bir yan öykü olarak filme romantik bir hava veriyor ve Sparrow ile Angelica arasındaki ateşli, hırçın aşkla tezat oluşturuyor. Serinin önceki filmlerinden farklı olarak bu kez 3 boyut faktörü de devreye giriyor. Ancak, kanımca bu teknoloji filme çok fazla bir şey katmamış. Eğer bu teknolojinin rahatsızlık verdiği kişilerden biriyseniz 137 dakika boyunca o gözlükleri takarak filmi izlemeye çalışmak sıkıntı yaratabilir.

Daha önce de değindiğim gibi Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde serinin tamamlanan öyküsünün dışında yeni bir öykü anlatmaya başlıyor. Hal böyle olunca da filmde neredeyse tüm karakterler değişmiş. Penelope Cruz’un canlandırdığı Angelica karakteri seriye taze bir hava getirmiş. Kişisel olarak Cruz’un filme çok yakıştığını düşünüyorum. Barbossa rolünde izlediğimiz usta oyuncu Geoffery Rush, filmde çok öne çıkmasa da yine çok iyi bir performans sergiliyor. Ama tahmin edebileceğiniz gibi filmin asıl lokomotifi Kaptan Jack Sparrow rolünde izlediğimiz Johnny Depp. Komik, kurnaz, güvenilmez ve bir o kadar da sevimli Sparrow, görünen o ki dördüncü filmde de cazibesinden hiçbir şey kaybetmemiş. Salonda benimle birlikte film izleyen izleyicilerin kahkahaları çoğunluk Sparrow içindi.
Filmin etkili tema müziği bu versiyonda da yineleniyor. Ama Türkiye özelinde müziğin yabancılaştırıcı bir öge olarak işlev gördüğünü söylemeliyim. Zira bu müzikleri televizyonlarda kimi haber bültenlerinde işittiğinize eminim. Dolayısıyla, bunun biraz talihsiz bir durum olduğu söylenebilir.

Kısaca Karayip Korsanları Gizemli Denizlerde hoşça vakit geçirmek için biçilmiş kaftan. Eğer Karayip Korsanlarını daha önce severek izlediyseniz ya da bu tarz filmleri izlemekten hoşlanıyorsanız kaçırmayın derim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder