TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

8 Şubat 2013 Cuma

EFSANE BEŞLİ / RISE OF THE GUARDIANS


31.01.2013
EFSANE BEŞLİ / RISE OF THE GUARDIANS ( Peter Ramsey/2012)

Malum ilk ve orta öğretimde ara tatil zamanı. Her zaman olduğu üzere bu sene de bu dönemde pek çok animasyon sinema salonlarındaki yerini aldı. Ben biraz rötarlı olarak bu filmleri izlemeye başladım. İşte bu hafta vizyona 11 Ocak’ta girmiş olan Efsane Beşli isimli filmi izledim. Efsane Beşli Peter Ramsey’in ilk yönetmenlik deneyimi. Peter Ramsey’in sinema kariyeri bugüne dek daha çok sanat departmanında ilerlemiş. 1989 yılından bu yana, aralarında Dövüş Kulübü, Azınlık Raporu, John Malkovich Olmak gibi ses getirmiş filmler de bulunan onlarca filmin story board sanatçısı ya da illüstratörü olarak görev almış. Dolayısıyla karşımızda, deyim yerindeyse işin mutfağında yetişmiş bir sanatçı, bir yönetmen var. Peter Ramsey’in kariyerine baktığımızda ilk sinema filminin animasyon olması da şaşırtıcı değil. Bu arada filmin geçen Oscar’da En İyi Animasyon Film ödülünü aldığını belirteyim. Bu sene de Peter Ramsey bu ilk filmiyle Black Reel’de en iyi yönetmenliğe aday gösterilmiş durumda. Gelin şimdi filmin konusuna biraz değinelim. Ardından da her zaman olduğu gibi filmin benim yakalayabildiğim detayları hakkında konuşalım.

Kuzey, nam-ı diğer Noel Baba, Diş Perisi, Uyku Perisi ve Paskalya Tavşanı çocukların Ay Dede tarafından seçilmiş koruyucularıdır. Bir gün Kuzey, Kara olarak da bilinen öcünün geri döndüğünü hisseder. Bunun üzerine diğer koruyucuları uyarır ve onları Kuzey kutbuna davet eder. Onlar ne yapacaklarını tartışırken Ay Dede onlara sessizce yeni bir koruyucunun ekleneceğinin haberini verir. Kışın ve eğlencenin timsali olan sorumsuz genç Jack Frost da onlara  katılacaktır. Bu durum özellikle Paskalya Tavşanı ve Kuzey’in pek hoşuna gitmese de bir zamanlar onları da çocukların koruyucusu olarak seçmiş olan Ay Dede’nin kararına karşı çıkamazlar. Birlikte hareket etmek, birbirlerine destek olmak zorundadırlar. Çünkü Kuzey’in hissettiği tehdit gerçektir. Öcü çocukların rüyalarına girip onları korkutmaya başlamıştır bile... Filmin öyküsü kısaca böyle ama ana izlek yan öykülerle birlikte ilerliyor. Örneğin, bu koruyucuların var olabilmeleri için çocukların onlara inanması gerek. Kara ile mücadelenin yanı sıra filmin bir başka problemi Jack Frost’un  da çocuklar tarafından inanılan bir koruyucuya dönüşebilmesi. Aslında bu noktada film son derece felsefi bir mesaja sahip. Bütün inanç sistemleri için geçerli olan kural çocuklarla koruyucular arasındaki ilişki için de geçerli: Bir şeye inanıyorsan vardır. İnanmıyorsan yoktur!  Film Kara karşısında bu beş koruyucunun mücadelesini anlatıyor gibi gözükse de aslında Jack Frost’un kendini ve özünü bulma serüveni. Bu serüven boyunca güzel mesajlar da veriliyor. Örneğin, Kuzey’in yani nam-ı diğer Noel Baba’nın Jack Frost’a kendi özüne  ilişkin matruşka bebeklerle yaptığı açıklama kimsenin tek bir yönünün olamayacağını, Noel Baba’nın bile bazen tehlikeli birine dönüşebileceğini gösteriyor. Öte yandan Hollywood’un kendi değerlerine, kendi kültürüne bu denli sadık olmasını takdirle karşılıyorum. Bu konuyu daha sonra bloğumda daha detaylı tartışmak istiyorum.

Film 3 boyutlu ve Türkçe seslendirilmiş. Son dönemlerde izlediğim en nitelikli 3 boyutlu filmlerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Kartopu savaşında ister istemez yüzüme atılan kartopundan sakınmak zorunda kaldım. O nedenle 97 dakika boyunca o sevimsiz gözlüğü takmayı hak eden bir film Efsane Beşli. Yaratılmış olan karakterlerin hepsi göz alıcı ve eğlenceli. Bir tek Kuzey’in alışıldık Noel Baba’dan çok elindeki devasa kılıçlarla daha çok Kazak askerlerine benzemiş olmasına bir anlam veremedim ama o da son derece keyifli bir karakter olmuş. Özellikle Diş ve Uyku perilerine kelimenin tam anlamıyla bayıldım. Filmin koruyucular dışındaki karakterleri Jamie, Sophie ve arkadaşları da oldukça sevimli betimlenmişler. Filmin kurgusu sürükleyici ve eğlenceli. Özellikle Jamie’nin kızakla kayma sahnesi  aksiyon içeren bir kurguya sahip. Biliyorsunuz ben filmleri orijinal seslendirmeyle izlemeyi tercih ediyorum. Ama bu kez seslendirmede gerçekten iyi iş çıkartılmış. Özellikle Kuzey’i seslendiren Osman Alkaş’ı çok başarılı buldum.

Kısaca Efsane Beşli bana kalırsa kaçırılmaması gereken keyifli bir animasyon.






3 yorum:

  1. Bende bu filme gittim cok eglenceli ve cok keyifli idi ama orjinal sesleri ( yani ingilizce ) ses secimi iyi olmsmis mesela jack frost bir cocuk resmen sanki 40 yasindaki adam gibi bir ses secimi yapmislar ama turkler tam jack frost a aiy bir ses bulmuslar ve adinida guzel koymuslar cunku efsane besli ve rise of the guardinas ayni sey degil rise of the guardinas'in anlami "gardiyanlarin yükselişi" ama bence turkler efsane besli koyarak iyi yapmislar

    YanıtlaSil
  2. Issallah bu filmin 2.de gelir

    YanıtlaSil
  3. Animasyon tasarimina bayildim verilen efekt icin cok calisilmis gibi bence bu filmi korsan indirilmeye layik degil aksine blueray kutusunda alinmaya layik

    YanıtlaSil