TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

23 Mart 2013 Cumartesi

UZUN BOYLU ESMER ADAM / YOU WILL MEET A TALL DARK STRANGER



14.03.2013
UZUN BOYLU ESMER ADAM / YOU WILL MEET A TALL DARK STRANGER
(Woddy Allen/2010)

Roma’ya Sevgilerle filmi üzerinde konuşurken yönetmen Woddy Allen’dan söz etmiştik hatırlarsanız. O zaman da değindiğim gibi uzun zamandır sinemanın içinde olan çok yönlü bir sanatçı olarak Woddy Allen adından çok söz ettiren pek çok filme imza atmış bir yönetmen. Özellikle 2008’te yönettiği Barselona Barselona’dan sonra benzer filmler peşi sıra geldi. Bu filmin ardından Paris’te Geceyarısı ve Roma’ya Sevgilerle gösterime girdi. Oysa yönetmenin Barselona Barselona’dan sonra çektiği 2010 yılı yapımı bir başka filmi vardı ve bu film üç yıllık bir rötardan sonra Türkiye’de vizyona girebildi. Bu film şehrimizde iki sinemada oynamakta olan Uzun Boylu Esmer Adam.

Alfie uzun süren bir evlilikten sonra orta yaş bunalımına girer ve karısından ayrılır. Helena ise bu boşanmadan sonra hayatla baş etmekte güçlük çeker. İntihar girişiminden sonra kızı Sally annesiyle daha fazla ilgilenmeye başlar. Annesine sahte umutlar verecek sahte bir falcıyla anlaşır. Evliliği kötü giden sadece Alfie ve Helena değildir. Başta Sally ve yazar kocası Roy olmak üzere filmde pek çok çiftin problemleri vardır... Neredeyse her zaman olduğu üzere Woody Allen senaryosunu da yazdığı filmde yine ikili ilişkilere odaklanıyor. Özellikle evlilik kurumu yönetmenin yine temelde tartıştığı mesele. Yönetmenin Barselona Barselona, Paris’te Geceyarısı ve Roma’ya Sevgilerle filmlerinde, filmlerin isimlerinden de anlaşılacağı üzere olayların geçtiği şehirler de öne çıkmaktaydı. Bu kez yönetmen kamerasını İngiltere’ye yerleştirmiş. Kırmızı telefon kulübeleri, klasik siyah taksileri ve bitimsiz yağmurlarıyla Londra sahne çalıyor. Bir de Helena ve sevgilisi Jonathan gerek tavırlarıyla, gerekse giyim kuşam kodlarıyla İngiliz havasını filmde hissettiriyorlar. Woddy Allen’ın da pek çok yönetmen gibi filmlerinde tekrar etmekten hoşlandığı şeylerin var olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Üstelik bu yalnızca konu seçimi ya da olayları aktarış biçimiyle ilgili değil. Örneğin, hemen her filminde albenili en az bir sarışın kadın oyuncuya rastlıyoruz. Bu filmde de Alfie’nin kızı Sally’i canlandıran Naomi Watts ve Alfie’nin orta yaş krizine çare aradığı genç karısı Charmaine’i canlandıran Lucy Punch bu filmin sarışınları.
Öte yandan Barselona Barselona’da baştan çıkarıcı Latin erkeği Javier Bardem’in yerini bu filmde başka bir Latin erkek Antonio Banderas alıyor. Kısaca tıpkı ünlü Fellini kadınları gibi Woddy Allen’ın da favori tipleri olduğunu söyleyebiliriz.

Pek çok Woddy Allen filminde olduğu gibi söz yine ağırlıklı. Ama görsellik anlamında da film tatmin edici düzeyde. Oyunculukların da filmin genelinde oldukça başarılı olduğunu belirtmeliyim. Naomi Watts mutsuz ve umutsuz Sally karakterini başarıyla canlandırmış. Anthony Hopkins’i Alfie rolünde izlemek eğlenceliydi. Ama en çok Kraliçe Elizabeth elbiseleri içinde, elinde file eldivenleriyle kırılgan görünümlü, potansiyel alkolik  Helena rolünde Gemma Jones’un çok iyi bir performans sergilediğini söylemeliyim.

Filmde benim için dikkat çekici bir başka nokta ise filmin tema müziği. Leon Redbone tarafından seslendirilen When You Wish Upon A Star bana kalırsa filmin ambiansına, özellikle de Helena karakterine uyumlu.


Kısaca Uzun Boylu Esmer Adam tipik bir Woddy Allen filmi; eğlenceli, ironik. Belki en iyi Woddy Allen filmi değil ama yine de izleyicisine hoş vakit geçirmeyi vaad ediyor. Eğer yönetmenin Barselona Barselona, Paris’te Geceyarısı ve Roma’ya Sevgilerle filmlerini sevdiyseniz ve bu seriyi tamamlamak istiyorsanız 3 yıl rötarla vizyona giren  Uzun Boylu Esmer Adam’ı kaçırmayın derim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder