TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

27 Nisan 2013 Cumartesi

CROOD’LAR / THE CROOD’S


04.04.2013
CROOD’LAR / THE CROOD’S
(Chris Sander-Kirk DeMicco/2012)

Chris Sanders animasyon film denilince akla ilk gelen yönetmenlerden biri. Bir kuşak onun filmleriyle büyüdü. Güzel ve Çirkin, Alaaddin, Aslan Kral, Mulan, Lilo ve Stich yönetmenin ses getirmiş, akıllara kazınmış filmleri. Bu kez Chris Sanders yönetmenliği üstlenip, senaryoyu birlikte yazdığı Kirk DeMicco ile Croodlar’la karşımızda. Gelin 12 Nisan’da vizyona giren bu film hakkında biraz daha detaylı konuşalım.

Croodlar dünyanın ilk çağlarının zorlu yaşam koşullarında hayatta kalmaya çalışan bir ailedir. Birlikte yaşadıkları diğer aileler ya bir mamut tarafından ezilmiş ya da kum yılanı tarafından yenmiştir. Baba Grug ailesini korumak ve benzer bir kaderi paylaşmamak için bir mağarada ve her şeyden sakınıp korkarak yaşamaları konusunda ısrarlıdır. Ancak, ailenin genç kızı Eep bu mağara yaşamından sıkılmakta ve içinde bulunduğu durumu sorgulamaktadır. Yerküre sürekli hareket halindedir ve bir gün Croodlar deprem nedeniyle mağaralarını kaybederler. Artık sığınacak bir yerleri kalmamıştır. Uzun bir yolculuk kaçınılmazdır ve bu yolculuğun davetsiz ama yararlı misafiri Guy olacaktır... Croodlar 3 boyutlu bir film. Sanıyorum artık 3 boyutlu olmayan bir animasyonla karşılaşamayacağız. Filmin farklı salonlarda dublajlı ve dublajsız gösterimleri mevcut. Benim için uygun olan seans dublajlı olduğu için ben o versiyonunu izledim ve genelde orijinal sesi tercih eden biri olmama karşın dublajın gayet başarılı olduğunu söyleyebilirim. Ama orijinal seslendirmede Nicholas Cage, Ryan Reynolds, Emma Stone gibi ünlü oyuncuları dinleme şansınız olacak. Guy’ın kuşağını ise yönetmen Chris Sanders seslendiriyor. Croodlar’ın 3 boyut anlamında olağanüstü bir iş olduğunu söyleyemem ama bazı görüntüler gerçekten 3 boyutu hak ediyor. İzlerken dokunmak istiyorsunuz.

Filmin kurgusu oldukça hızlı. Croodların avlandıkları sahneleri zevkle izleyeceğinizi düşünüyorum. Karakter çizimleri hem sevimli hem de gerçekçi. Filmin içinde bazı öğeler, örneğin şipşak fotoğraf çekimi ya da balık ayakkabılar gibi fikirler bana Taş Devri çizgi filmini anımsattı.

Filmin öyküsü ve filmin içindeki espriler hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap edecek nitelikte. Bütün o hızlı kurgu, gagler ve rengarenk görüntüler çocukların da yetişkinlerin de filmi zevkle izlemesine yol açacak türden. Kimi espriler ise oldukça sofistike. Beni en çok güldüren de büyükanne Gran’in gençlik aşkını anlatışı oldu. Öte yandan Croodlar yalnızca eğlenceli bir seyirlik değil. Kaba kuvvet ve zekanın, yeniliğe açık olanla olmayanın çatışması, genç yaşlı ikilemi gibi çok katmanlı okumalara izin veren bir film.  Zevkle izleyeceğinizi umuyorum.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder