TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

14 Aralık 2013 Cumartesi

DANIŞMAN/COUNSELOR

05.12.2013

DANIŞMAN/COUNSELOR (Ridley Scott/2013)

Bazen bir filme yalnızca oyuncularına bakarak, bazen de yönetmenini referans alarak gideriz. Yönetmen kim olursa olsun, hayranı olduğumuz, beğendiğimiz bir oyuncu ya da oyuncuları perdede görme olasılığımız bizi sinemaya çeker. Bazen de daha önce beğendiğimiz filmler çekmiş bir yönetmenin filmini, oyuncuları kim olursa olsun izlemek isteriz. Elbette filmin türü ve benzeri değişkenler de belirleyici olur tercihlerimizde. Bana göre geçen hafta vizyona giren Danışman izleyiciyi salona çekmek için güçlü silahlara sahip. Bu silahlardan ilki oyuncular. Brat Pitt’ten Javier Bardem’e, Penelope Cruz’dan Cameron Diaz’a çok beğenilen oyuncuların yer aldığı bir film bu. Öte yandan, pek çok başarıya imza atmış bir yönetmenin, Ridley Scott’ın elinden çıkma bir film Danışman. Ridley Scott’ın filmografisinde Thelma ve Louise’den Hannibal’a, Alien’dan Gladyatör’e kadar pek çok ses getirmiş ve sinema tarihine geçmiş film var. Hal böyle olunca Danışman, görme isteği uyandıran bir film olarak karşımıza çıkıyor. Gelin şimdi kısaca filmin konusuna değinelim.

Danışman saygın bir avukattır. Çok sevdiği Laura ile evlilik hazırlıkları içindedir. Ne var ki ekonomik olarak kötü durumda olan avukat karanlık müvekkilleriyle ortak iş yapma kararı alır. Bu iş 20 milyon dolarlık bir uyuşturucu satışını içermektedir. Müvekkillerinin tamamı bu işe girdikten sonra çıkışın olmayacağını, ölümün kol gezdiğini söylemelerine karşın avukat bu işe girer. Ancak, hiçbir şey onun hayal ettiği gibi ilerlemez... Yönetmen Ridley Scott gerilim ve macera türü filmlerde oldukça ustalaşmış bir yönetmen. Bu film de gerilim türünde. Başlangıçta bunu pek hissetmiyoruz. Birbirine aşık bir çiftin konuşmalarıyla başlıyor film. Daha sonra filmin diğer karakterleriyle tanışıyoruz; Malkina ve Reiner. Malkina rolünde Cameron Diaz’ı, Reiner rolünde ise Javier Bardem’i görüyoruz. Javier Bardem’i en son James Bond serisinin Skyfall isimli son filminde ilginç bir karakteri canlandırırken izlemiştik. Bu filmde de onu genel imgesinin dışında bir karakterde izliyoruz. Uyuşturucu ticareti yapan biri olmasına karşın gerek görünümüyle, gerekse tavırlarıyla zaafları olan bir profil çiziyor. Penelope Cruz danışman avukatın müstakbel eşi Laura rolünde çok etkili, öne çıkan bir karakter değil. Benzer biçimde Bart Pitt de çok öne çıkmıyor. Danışman avukat rolünde izlediğimiz Michael Fassbender’ın performansının beni çok etkilediğini söyleyemeyeceğim. Bana göre filmde izleyiciyi asıl şaşırtan oyuncu Cameron Diaz. Ridley Scott Diaz’a üzerine yapışan imajın çok ötesinde bir karakteri canlandırma şansı vermiş. O sevimli, hafif sarsak güzel kadın çok tehlikeli bir femme fatal’e dönüşmüş ki gerçekten çok başarılı. Kişisel duyarlılıklarımdan biri olan iyi seçilmiş film müzikleri konusu bu filmde başarıyla yerine getirilmiş. Seçilen müzikler hem filmin ritmine uyuyor hem de seçilmiş olan mekanı, atmosferi destekliyor.

Peki filmde aksayan bir şey yok mu? Bana göre paralel hikayeleri bir araya getirme konusunda yönetmen biraz bocalamış gibi. Genel hatlarıyla olayı takip etmek mümkün ama detaylarda bazı kopukluklar var. Öte yandan filmin anlatısında metaforlar kullanmak, eğretilemeler yapmak filmi zenginleştirir ama iyi bir elden çıkması şartıyla. Ne yazık ki Danışman’da Malkina üzerinden ilerleyen metafor ve eğretilemelerin biraz izleyicinin gözüne sokulduğunu düşünüyorum. Av-avcı hikayesinin, Malkina’nın dövmelerinin ve yanından ayırmadığı leoparlarının arasındaki bağı yönetmenin vurgusu olmadan da kavramak mümkündü.

Kısaca Danışman oyuncuları ve bir Ridley Scott filmi olması nedeniyle izlenebilir bir yapım. Ama dürüst olmak gerekirse Cameron Diaz dışında hiçbir oyuncunun kendini aştığı bir iş değil. Aynı durum Ridley Scott için de geçerli. Yönetmenin çok daha iyi filmlerini de izlemiştik. Danışman, hiç olmazsa Cameron Diaz’ın kendi kariyeri için sıradışı bir karakter olan Malkina performansını izlemek için bu film görülebilir.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder