TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

24 Ocak 2014 Cuma

PATRON MUTLU SON İSTİYOR

16.01.2014
PATRON MUTLU SON İSTİYOR (Kıvanç Baruönü/2014)

 Hatırlarsanız geçen hafta 47 Ronin’den söz ederken yönetmen Carl Erik Rinsch’in ilk uzun metraj filmi olduğundan söz etmiştim. Bu hafta da bizim sinemamızdan genç bir yönetmenin ilk uzun metraj filmini tanıtmak istiyorum. Sözünü ettiğim Kıvanç Baruönü’nün filmi Patron Mutlu Son İstiyor. Patron Mutlu Son İstiyor yönetmen Kıvanç Baruönü’nün ilk uzun metraj filmi ama önemli destekler alarak yola çıktığı aşikar. Filmin senaryosu Yılmaz Erdoğan tarafından yazılmış. Yapımcı ise Hükümet Kadın, Berlin Kaplanı, Eyvah Eyvah 2, Kelebeğin Rüyası, Düğün Dernek gibi işlerin de yapımcılığını üstlenen Necati Akpınar. Önce filmin konusuna bir göz atalım. Daha sonra da Kıvanç Baruönü’nün bu ilk filminin artı ve eksilerine bakalım.

Sinan birlikte çalıştığı yapımcı İsfandiyar’ın siparişi üzerine sonu mutlu biten, romantik komedi türünde bir filmin senaryosunu yazmak üzere Kapadokya’ya gelir. Daha ilk dakikadan itibaren talihsizlikler Sinan’ın peşini bırakmaz. Arabası bozulur, otel rezervasyonu yapılmamıştır. Ama otel sahibinin kızı Eylül’ü gördükten sonra bunların hiç önemi kalmaz. İlk görüşte Eylül’den etkilenen Sinan’ın artık iki önemli amacı vardır. Eylül’ün gönlünü kazanmak ve patronun istediği senaryoyu yazmak... Filmde hemen ilgiyi çeken unsur oyuncular. Oldukça popüler isimler var filmde. Tolga Çevik eski bir oyuncu olmasına karşın yıldızının parlaması bir kaç yıl önce televizyon için hazırladığı Komedi Dükkanı programı ile oldu. Sinema kariyeri ise yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun ilk sinema filmi Herkes Kendi Evinde ile başladı. Sanıyorum Tolga Çevik’i güldürü dışında izleyebileceğimiz yegane performansı bu. Patron Mutlu Son İstiyor’daki Sinan karakteri Tolga Çevik’in Komedi Dükkanı isimli televizyon şovundaki karakterin bir çeşitlemesi. Aşağı yukarı aynı performansı izliyoruz. Dolayısıyla, şovun müdavimleri bu filmde de oyuncunun performansından zevk alacaklardır. Eylül rolünde izlediğimiz Ezgi Mola da  kariyerini güldürü üzerinden ilerletiyor. Kadın komedyen çok sık rastladığımız bir şey değil. Üstelik başarılı kadın komedyen bulmak daha da zor. Ezgi Mola’nın hem komedyen olarak çok başarılı olduğunu hem de perdeye çok yakıştığını düşünüyorum. Tolga Çevik’le de iyi bir ikili oluşturmuşlar. Filmin de, bu ikilinin de devamının geleceğine inanıyorum.
Tolga Çevik ve Ezgi Mola dışında filmde Erkan Can, Ersin Korkut, Mustafa Uzunyılmaz, Nusret Çetinel, Ayşenur Yazıcı ve Murat Başoğlu gibi güçlü ve popüler isimler var. Hatta Saba Tümer bile küçük bir rolle filmde yer alıyor. Tüm bu oyuncular bir araya gelince filmin albenisi artıyor. Ama bir film yalnızca oyuncu kadrosundan ibaret değil. Kaldı ki kadrodaki Ayşenur Yazıcı, Nusret Çetinel’in çok küçük rolleri var. Murat Başoğlu ve  tam bir makyaj harikası olan İsfendiyar tamamen karikatürize tipler. Bu arada jenerikte İsfendiyar’ı canlandıran oyuncunun adı Ferruh Yenidoğan olarak geçse de onu da Tolga Çevik’in canlandırdığını söyleyeyim.

Patron Mutlu Son İstiyor’un bana göre en sıkıntılı yanı karakterlerin yapılandırılışı ve mekanların kullanımı. Filmi ölçü alırsak eğer Kapadokya adeta Texas gibi bir yer. Orada çalışanlar da Amerika’da vahşi Batı’da yaşayan insanlar sanki. Oto tamircisinden Eylül’e kadar herkes bu havada. Film boyunca Eylül’ün neden Calamity Jane gibi dolaştığını, Atçı Arif’in niye bana Red Kit’i hatırlattığını düşündüm durdum. Bir anlam da veremedim. Film ortalama B sınıfı bir Hollywood işi romantik komedinin uyarlaması gibi. Bütün klişeleri kullanıyor. Hal böyle olunca da ortaya izlenebilir nitelikte bile olsa oldukça yapay ve izleyicinin kafasında soru işaretleri oluşturan bir film çıkıyor. Dolayısıyla, Yılmaz Erdoğan senaryo yazarı olarak bu filmde belki farklı bir şey denemek istemiş ama bana göre olmamış...

Kısaca Patron Mutlu Son İstiyor iyi oyuncularla desteklenmiş, eğlenceli, sıcak ve teknik nitelikleri açısından temiz bir film ama öykü bize dair olamamış. Gişeye oynayan, popüler bir iş. Hoş zaman geçirmek istiyorsanız ve bu kusurları görmezden gelebilecekseniz iyi bir seçim olabilir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder