TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

1 Şubat 2014 Cumartesi

DÜZENBAZ / AMERICAN HUSTLE

23.01.2014
DÜZENBAZ / AMERICAN HUSTLE (David O. Russell/2013)

Yılın bu zamanları sinema açısından en heyecan verici dönemlerden biri oluyor. Evet dünyada Cannes Film Festivali gibi, Berlin Film Festivali gibi pek çok prestijli film festivali var ancak Akademi Ödüllerinin, nam-ı diğer Oscar Ödüllerinin kimlere verileceği, adaylıklar açıklandığı andan itibaren heyecan veriyor ve sinemayla ilgilenenlerin gündemini meşgul ediyor. Aday olan filmler de birer birer vizyona girmeye başlıyor. İşte bunlardan biri de şehrimizde tek bir salonda oynamakta olan American Hustle, Türkçeye çevrilmiş adıyla Düzenbaz. Filmin yönetmeni David O. Russell. Russell’ın ilk çıkışı Üç Kral filmiyle olmuştu. 2010’da yönettiği Savaşçı ile pek çok festivalde adaylıkları ve ödülleri oldu. Ancak film en çok başrol oyuncusu Christian Bale’e en iyi erkek oyuncu dalında ödüller getirdi. Benzer biçimde yönetmenin geçen sene gösterime giren ve yine pek çok festivalde adaylık ve ödülleri olan filmi Umut Işığım, en çok başrol oyuncusu Jennifer Lawrence’a yaradı ve Oscar da dahil olmak üzere pek çok festivalden en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı. Bu sene de yönetmen David O. Russell’ın Türkçeye Düzenbaz olarak çevrilen filmi American Hustle Oscar’da en çok adı geçen adaylardan biri. Film yalnızca en iyi film dalında değil, en iyi kadın ve erkek oyuncu, en iyi yardımcı erkek ve kadın oyuncu başta olmak üzere en iyi kurgudan en iyi kostüme kadar pek çok dalda Oscar’a aday. Gelin şimdi bu iddialı filmin konusuna değinelim. Ardından da filmin üzerine konuşalım.

Irving Rosenfeld kuru temizleme işiyle uğraşıyor görünse de asıl kazancını dolandırıcılık yaparak elde etmektedir. Bir partide tanıştığı Sydney ile hem sevgili olurlar hem de ortak. İşi büyütürler. Ancak bu sonsuza dek sürmez. Hırslı FBI ajanı Richie DiMaso bu ikiliyi suçüstü yakalar. Ceza almamaları için bir pazarlık yaparlar. Kendileri gibi dört dolandırıcının daha yakalanmasına yardım ederlerse serbest kalacaklardır. Ancak bu iş bu kadar da kolay olmayacaktır... Filmde anlatılan öykü tamamen kurmaca değil. Gerçek bir olaydan yola çıkılarak senaryo yazılmış. Dönem olarak 1970’li yılların sonunda geçiyor. Filmde suçluların FBI için çalışmak koşuluyla ceza almamaları durumu bana 2002 yapımı Steven Spielberg imzalı Sıkıysa Yakala filmini anımsattı. İlke değişmiyor: Baş edemediğin suçluyu kendi cephene çek. Dolayısıyla, hikaye çok çok orijinal değil. Ama iyi işlenmiş olduğu kesin.
Filmin bana göre en güçlü yanı oyunculuk. Kadroya baktığımızda yönetmen David O. Russell’ın alıştığı oyuncularla çalışmayı sürdürmek gibi bir eğilimi olduğunu görüyoruz. Yönetmenin rol dağılımı konusunda sanki kendi içinde bir dengesi var gibi görünüyor. Christian Bale, Amy Adams, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper yönetmenin önceki filmlerinde de yer almışlardı. Umut Işığım’da başrolleri paylaşan Bradley Cooper ve Jennifer Lawrence Düzenbaz’da yardımcı rollerdeler. Savaşçı’da yardımcı rolde olan Amy Adams Düzenbaz’da başrolde. Sanki oyuncularına bir rotasyon uyguluyormuş gibi görünüyor. Filmde tüm oyuncular rollerinin hakkını veriyor ama Amy Adams ve Christian Bale adeta ışıldıyorlar. Oyunculuk yeteneği kadar fiziksel albenisiyle de geniş bir hayran kitlesine sahip olan Bale, filmde bu niteliğini riske atmış. Düzenbaz’da hayranları onu kel ve göbekli Irving Rosenfeld olarak izleyecekler. Amy Adams her role rahatlıkla girebilen bir oyuncu. Düzenbaz’da da kırılgan bakışlı, seksi dolandırıcı Sydney Prosser rolünde son derece başarılı. Kısa bir rolü olsa da Robert De Niro’nun varlığı da filme çok şık bir dokunuş olmuş.

Filmin soundtrackini çok başarılı buldum. Bir dönem filmi olan Düzenbaz’a o dönemin ruhunu verme konusunda çok başarılı seçimler yapılmış. The Great Gatsby’den bu yana en beğendiğim soundtrack olduğunu söyleyebilirim. Öte yandan, kostümler de çok etkileyici ve betimleyici. Filmin bu yönünün de güçlü olduğunu söyleyebilirim. Kişisel olarak filmde hoşuma giden noktalardan birisi de dijital teknoloji, cep telefonları, bilgisayarlar, yıkıcı bombalar olmadan bir polisiye macera film izlemek oldu. Artık birbirini tekrar eden bu tür filmlerin arasında Düzenbaz farklı bir deneyim sunuyor. Filmin bana göre kusuru, süresi ve söze fazlasıyla dayalı olması. 3 saat boyunca dialogları ve ilişki ağlarını takip etmek yorucu olabilir.

Kısaca Düzenbaz, uzun süresine ve yoğun ilerleyen diyaloglarına rağmen pek çok sebeple izlenmeyi hak eden bir film.