TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

24 Şubat 2014 Pazartesi

EYVAH EYVAH 3

3.2.2014
EYVAH EYVAH 3 (Hakan Algül/2014)

Sevgili dinleyiciler merhaba! Bir film çok tutulunca, öykü ve karakterler de uygunsa çoğunlukla devam filmleri de gelir. Bu oldukça riskli bir durumdur. Zira, bir kere ilk filmle ilgi çekilmiş, çıta yüksek tutulmuştur. Aynı standardı tutturmak zor olabilir. Ata Demirer de bunun farkında olacak ki Eyvah Eyvah 2’den sonra devam filmi çekmeyeceğini söylemişti. Ne var ki ilgi ve talep yüksek olacak ki serinin devamı geldi ve şu anda Eyvah Eyvah 3 vizyonda. Bakalım bu kez Geyikli’de neler olmuş?

 Hüseyin ve Müjgan doğan bebekleriyle birlikte mutlu bir aile tablosu çizmektedirler. Ne var ki kayınpederi Edremit özellikle çocuk doğduktan sonra Hüseyin’in daha garanti bir işinin olması gerektiğini düşünür ve zabıta olmasını sağlar. Ancak Hüseyin bu durumdan hoşnut değildir. İspanyolla arası açılan Firuzan ise soluğu Geyikli’de alır. Bir de Geyikli’de Türk Yunan dostluk haftasının kutlanacağı açıklanınca her şey birden bire karışır ve hız kazanır... Eyvah Eyvah serisini kendi dönemindeki diğer benzerlerinden ayıran en önemli özelliği belden aşağı esprilere, galiz küfürlere dayanmayan naif espri anlayışı. Bana kalırsa filmi ülkemizde popüler yapan bu yanı. Filmin gösterildiği salonlara gittiğinizde insanların maaile filmi izlemeye geldiklerini görebilirsiniz. Filmin öyle bir kuşatıcılığı var. Tabii tek başına bu yetmiyor. Örneğin, Patron Mutlu Son İstiyor da küfürsüz ve naif bir filmdi ama hatırlarsanız karakterlerin ve mekanların bize dair olmamasını eleştirmiştim. İşte Eyvah Eyvah serisinin üstün yanı karakterlerin de, seçilen mekanların da olayların da bize dair olması. Hal böyle olunca da izleyicinin filmle kurduğu bağ daha güçlü oluyor. Anlaşılan o ki tüm bunlar bir araya geldiğinde sanırım Eyvah Eyvah 3’ü çekmek Ata Demirer, yönetmen Hakan Algül ve yapımcı Necati Akpınar için kaçınılmaz olmuş. Ancak, Eyvah Eyvah 3’ü ilk iki film kadar eğlenceli bulduğumu söyleyemeyeceğim. Bana göre filmin en zayıf yanı senaryosu. Filmi sürükleyecek bazı olaylar var ama çoğu havada kalıyor, olaylar ağır aksak ilerliyor. Sanki küçük küçük skeçleri bir araya gelmiş gibi.

Eyvah Eyvah 3’teki karakterler daha önceki iki filmden tanıdığımız karakterler. Bu filmde kayınpeder Edremit biraz daha öne çıkıyor. Tarık Ünlüoğlu’nun Edremit rolündeki performansını  biraz tiyatral ve abartılı bulduğumu söylemeliyim.
Serra Yılmaz serinin bu filminin sürpriz oyuncusu. İspanyol’un ilk karısı Mercedes rolünde izliyoruz. Sanırım Serra Yılmaz’ı daha önce böyle bir rolde izlemedik. Belli bir olgunluğa erişince oyuncular farklı ve daha hafif rolleri oynamakta daha cesur oluyorlar sanırım. Ata Demirer ve Özge Borak yine alıştığımız performanslarını sergiliyorlar. Ama Demet Akbağ ve onda cisimleşen Firuzan karakteri açıkçası filmin lokomotifi. Biz onu izlerken yalnızca filmdeki bir karakteri izlemiyor, ülkemizdeki eğlence dünyasının şöhretlerini, magazin dünyasını da izliyoruz. Firuzan üzerinden Ata Demirer’in kendi camiasına inceden eleştiri getirdiğini söyleyebiliriz.

Filmde Hüseyin gibi müzisyen bir karakter olduğunda pek tabii müzik de öne çıkan ögelerden biri oluyor. Film boyunca sık sık Ata Demirer’in klarnet çalmadaki hünerlerine tanık oluyoruz. Öte yandan Demet Akbağ’ın seslendirdiği şarkılar da hayli eğlenceli. Başka platformlarda da dinlemeye başlarsak şaşırmayacağım.

Kısaca Eyvah Eyvah 3 yine sevimli, sıcak, ailece izlenebilecek bir film ama fazlasıyla tekrar içeriyor. Yorgun bir günün sonunda o yorgunluğu atmak için iyi bir seçenek olabilir.

Yeniden birlikte oluncaya dek hepinize film dolu günler dilerim...