TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

7 Mart 2014 Cuma

DAİRE

20.2.2014
DAİRE (Atıl İnanç/2013)
Yönetmen Atıl Tunç adını ilk kez 2007 yılında çektiği Zincirbozan filmiyle duyduk. Kutsal Damacana’dan Kolpaçino’ya oradan da Yıldız Masalı’ndan Koyu Kırmızı’ya uzanan bir çeşitlilik gösteriyor yönetmenin filmografisi. Atıl Tunç’un 2013’te Altın Koza Film Festivalinde en iyi film ödülü alan filmi Daire ise bir süredir Başka Sinema kapsamında gösterimde. Filmin senaryosu da yönetmen Atıl Tunç’a ait. Şimdi filmin konusunu özetleyelim. Ardından detaylara bakalım.

Feramus babasının ölümü üzerine büyüdüğü kasabaya geri döner. Babadan kalma arsanın akıbetinin peşinde koştururken iki çocuğuyla ayakta kalma çabası veren komşusu Betül’le tanışır. Betül hasta kızının tedavisi ve iş arayışı içindeyken Feramus da personeli olan ama çalışmayan havalimanında çalışmaya başlar. Feramus’un hem kasabada yaşadıkları hem kendi içindeki düşünceleri giderek derinleşir... Daire, sanat sineması içinde alışageldiğimiz filmlerden hayli farklı. Zira Türkiye’de sanat sineması denince akla hemen gerçekçilik, minimalizm gibi vurgular geliyor. Daire de gösterişli bir film değil ama anlatımının alışageldiğimiz filmlerden farklı olduğunu söyleyebilirim. Örneğin, Feramus’un bilinçaltını yansıtan sahneler sinemamızda benzerlerini sık gördüğümüz sahneler değil. Filmde ölüm önemli kavramlardan biri. Hal böyle olunca da varoluşçu bir yaklaşım da filmde iz bırakıyor. Buna karşın karanlık bir film olduğunu söyleyemem. Hatta zaman zaman naif bir espri anlayışının filmde hissedildiğini ileri sürebilirim. Filmin dingin bir anlatımı var. Çok fazla planla parçalanmış, dinamik bir kurgudan söz etmek söz konusu bile değil. Buna rağmen film akıcı biçimde ilerliyor. Biraz önce sözünü ettiğim bilinçaltını yansıtan görüntüler de anlatımı destekliyor. Ve bir bütün olarak ele alındığında filmin hayli çarpıcı ve düşündürücü olduğunu ileri sürülebilir.

Filmi ilginç kılan noktalardan biri yapım süreci. Filmin yapım aşamasında maddi destek indiegogo yoluyla sağlanmış. Bir çeşit yardım fonu toplama sitesi olan indiegogo, film çekmekten ameliyat olacak yakınına destek sağlamaya kadar geniş bir skalaya sahip. Daire de burada sağlanan destekle çekilmiş. Sanıyorum bundan böyle bu yolla çekilmiş filmlerin sayısı giderek artacak.

Filmin başrol oyuncusu son yılların popüler televizyon dizisi Muhteşem Yüzyıl’da Matrakçı karakterini canlandıran Fatih Al. Fatih Al  daha önce Rüzgarlı Bahçe, Bizim Büyük Çaresizliğimiz ve Evdeki Yabancılar filmlerinde de rol almıştı. Daire filmindeki Feramus karakterini canlandırışını ekonomik ama oldukça etkili bulduğumu söyleyebilirim. Filmde Betül rolünde izlediğimiz Nazan Kesal ise daha çok yan rollerde görmeye alıştığımız bir oyuncu. Onun da performansının başarılı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. 

Kısaca Daire hem konusuyla, hem anlatım diliyle ilginç ve orijinal bir film. İzlemenizi salık veriyorum.