TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

26 Mayıs 2014 Pazartesi

OCAK AYININ İKİ YÜZÜ

16.05.2014
OCAK AYININ İKİ YÜZÜ (Yön. Hossein Amini/ 2014)

Ulusal olarak yasta olduğumuz, büyük bir acı yaşadığımız şu günlerde ben de başta ölen madencilerin yakınları olmak üzere tüm Türkiye’ye, hepimize sabır diliyorum. Umut ediyorum ki ülkemiz gelecekte bu acıları unutturacak daha büyük felaketlerle sınanmaz. Dürüst olmak gerekirse böyle bir dönemde sinemaya gitmek, film izlemek hayli zor. Ancak, kendi kendime şunu düşündüm.  Madencilerimiz çok zor, güvensiz ve tehlikeli koşullarda çalışırken yaşamlarını kaybettiler. Bu kadar rahat çalışma koşullarında işimi yapmamak başta çalışırken yaşamını kaybeden madencilerimiz olmak üzere, siz dinleyicilere, birlikte çalıştığım arkadaşlarıma büyük saygısızlık olarak göründü bana. O nedenle bu hafta kısa da olsa sizler için bir tanıtım yapacağım. Bu hafta vizyona giren Ocak Ayının İki Yüzü pek çok yönden dikkat çekici bir film. Yönetmenliğini İranlı Hossein Amini’nin yaptığı film, Patricia Highsmith’in aynı adlı romanından uyarlanmış. Patricia Highsmith sinema tarihi için önemli bir yazar. Alfred Hitchcock’un 1951 yılında yönettiği Trendeki Yabancılar filminin senaryo grubunda çalışan Patricia Highsmith’in eserlerinden en bilineni Yetenekli Bay Ripley 1999 yılında Anthony Minghella tarafından uyarlanmıştı. Ardından 2002 yılında Ripley’nin Oyunu Lilian Cavani tarafından sinemaya uyarlandı. Tekinsiz ve rahatsız edici bir karakter olan Tom Ripley’nin maceraları sinemaseverler tarafından da beğeniyle izlenmişti. İşte Ocak Ayının İki Yüzü de benzer bir atmosfere sahip ilgi çekici bir film. Şimdi kısaca filmin konusuna değinmekte yarar var.

Chester MacFarland ve eşi Colette çevrelerinde beğeniyle karşılanan, gıpta edilen hoş bir Amerikalı çifttir. Çift turistik amaçlarla Atina’ya seyahat eder ve orada bir tur rehberiyle tanışırlar. Tur rehberi Rydal bu çiftten oldukça etkilenir. Özellikle Colette’le aralarında bir çekim oluşur. Çiftin ihtişamlı yaşamından da etkilenen Rydal akşam MacFarland’larla buluşmak üzere otele gittiğinden beklenmedik bir manzarayla karşılaşır. Bu olayın ardından Rydal’ın da parçası olduğu bir kaçış süreci başlar...



Ocak Ayının İki Yüzü 1962 yılında geçiyor. Haliyle dekor, kostüm ve atmosfer filmin en önemli yanlarından biri. Bunun büyük oranda halledildiğini düşünüyorum. Ancak bıyıklı subaylar gibi kimi detaylar göze batmıyor değil. Bunun dışında Yunanistan’ın tarihi dokusu ve İstanbul silüeti hoş detaylar.

Oyunculuk açısından İranlı yönetmen Hossein Amini’nin kariyerinde başarıyla ilerleyen Viggo Mortensen ve Kirsten Dunst gibi oyuncularla çalışması filmin kazanımlarından olmuş. İki oyuncunun performansını da başarılı buldum. Star Wars 7 ve Sen Şarkılarını Söyle filmlerinden hatırlayacağınız Oscar Isaac Hernandez de Rydal karakterinde oldukça başarılı bir oyun çıkarıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Yiğit Özşener de var. Özşener’i Kaybedenler Kulübü, Dedemin İnsanları ve Son gibi filmlerden ve televizyon dizilerinden tanıyorduk. Kariyeri açısından Ocak Ayının İki Yüzünün iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Ayrıca küçük bir rolde de olsa Ozan Taş da film de yer alıyor.

Filmin genel tekinsiz, karanlık atmosferi uyarlandığı romanın ve Patricia Highsmit’in üslubunun bir uzantısı. Bu da filmi akıcı kılıyor ve olaylar ilgiyle takip ediliyor.

Kısaca Ocak Ayının İki Yüzü sinemaya gitmek için iyi bir seçenek gibi görünüyor.