TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

22 Eylül 2014 Pazartesi

HEDEFTEKİ ADAM

18.09.2014

HEDEFTEKİ ADAM /THE NOVEMBER MAN (Yön. Roger Donaldson/ 2014)

Sinema açısından çok da verimli olmayan yaz sezonundan sonra biraz da umut ederek sonbahara girdik. Şu anki duruma bakarsak yine çok kayda değer film yok salonlarda ama gelecek aylardan ümitliyim. Uzun diyebileceğimiz bir zamandır Sin City ve Lucy vizyonda. Yeni gösterime girenlerden bir film seçtim sizler için ve uzun zamandır perdede görmediğim bir oyuncuya, Pierce Brosnan’a bir şans vermek istedim. Oyuncunun aynı zamanda yapımcılar arasında da yer aldığı Hedefteki Adam filmi, 12 Eylül’de vizyona girmişti. Gelin şimdi bu film ne hakkındaymış biraz buna değinelim.

Yanındaki genç ajanın hatası yüzünden başarısız bir operasyon gerçekleştiren Peter Devereaux, 2008 yılında emekliye ayrılır. Ne var ki geçmişi onu rahat bırakmaz. O Lozan’da tatlı bir emeklilik yaşarken, yardım isteyen eski bir dost Devereaux’yu yeni bir operasyonun içine sürükler... Hedefteki Adam, alışageldiğimiz aksiyon, macera filmlerinin bir tekrarı. Size bir aksiyon filminde neler olur diye sorsam eminim çok rahatlıkla şablonu oluşturabilirsiniz. Gözü kara, kendi kurallarından başka kural tanımayan, kolaylıkla ölümü göze alan albenili bir adam ( adam diyorum çünkü genellikle bir erkektir aksiyon filmlerindeki ana karakter), uğruna savaşılan ya da onunla savaşan albenili bir kadın, ana karakterimizin yüzleşmek zorunda kaldığı bir gerçek ve hesaplaşma. Düşman olarak tanımlanan, dünyanın içinde bulunduğu duruma göre değişkenlik gösterebilir. Çin, Kore ve Rusya yakın dönemde öne çıkan ülkeler. Tabii tüm bunlar olurken bol takip, bol patlama, bol teknoloji, bol çatışma kaçınılmazdır. Sanıyorum bu şablona çoğunuz katılırsınız. İşte, Hedefteki Adam’da da bu şablonu olduğu gibi görmek olanaklı. Bu filmde mekan olarak Balkanlar’a yönelinmiş, Karadağ seçilmiş. Ne var ki filmin ana karakteri Çeçenistan-Rusya savaşının mağdurlarından biri olunca düşman olarak Rusyanın gösterilmesiyle ilgili şablon da tamamlanmış oluyor. Kendi doğrularından şaşmayan Devereaux, uğruna savaştığı genç ve güzel Çeçen Mira Filipova, bir ihanet ve hesaplaşma bu filmin de omurgasını oluşturuyor.


Patlayan silahları, bombaları, dövüş sahnelerini, insansız hava araçları gibi teknolojik harikaları da ekleyince karşımızda alışageldiğimiz, bize aksiyon/macera türü adına yeni bir şey katmayan bir yapım çıkıyor. Tabii filme çok da haksızlık etmeyelim, bazı sahneleri gerçekten heyecanla izliyorsunuz. Yapımcı Pierce Brosnan olunca başrol oyuncusunun da Pierce Brosnan olması şaşırtıcı gelmiyor. Eski ve efsanevi Bond’lardan biri olan Pierce Brosnan bu filmdeki performansıyla hala aksiyon filmlerinde oynayabileceğine dair meydan okuyor. Hollywood yaşlanan oyuncuları öğütme konusunda çok acımasız da olsa bence Brosnan hala perdeye yakışan bir oyuncu. Mira Filipova’yı canlandıran Olga Kurylenko da yükselen değerlerden biri. Oyuncuyu Aşkın İzleri filminden hatırlayabilirsiniz. Daha çok ortalama, adı pek duyulmamış projelerde çalışmış olan Luke Bracey için Hedefteki Adam belki bir çıkış olabilir. Olağanüstü olmasa da performansı fena değil. Grey’s Anatomy, Private Practise gibi popüler televizyon dizilerinden tanıdığımız Kanadalı oyuncu Caterina Scorsone ağırlıklı olmasa da filmde yerini almış. Onun da performansının fena olmadığını söyleyebiliriz.

Dürüst olmak gerekirse Hedefteki Adam için söylenebilecek çok fazla söz yok. Hedefteki Adam aksiyon/macera türü filmleri sevenler için, beklentilerini karşılayacak bir film olabilir. Tabii olağanüstü ve sıra dışı beklentileri yoksa...