TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

2 Nisan 2015 Perşembe

KINGSMAN: GİZLİ SERVİS/ KINGSMAN: THE SECRET SERVICE

24.03.2015
            KINGSMAN: GİZLİ SERVİS/ KINGSMAN: THE SECRET SERVICE (MatthewVaughn/2015)

Ian Flemining tarafından 1952’de yaratılıp, 1962’de sinemaya uyarlanan ve o günden bu yana seri olarak çekilen James Bond filmlerini sanırım bilmeyen yoktur. Kişisel olarak James Bond serisinin kendi başına bir tür gibi değerlendirilebileceğini düşünüyorum. İşte 13 Mart’ta vizyona giren Kingsman: Gizli Servis filmi tam da bu türden yola çıkarak, hem James Bond filmlerinin, hem de Jason Bourne karakterinin ve hatta Jack Bauer karakterinin yani bilinen en karizmatik ve olağanüstü yeteneklere sahip ajanların parodisini yapan bir film. Filmin yönetmeni, Matthew Vaughn’ı Yıldız Tozu, Kick-Ass ve X-Men serisinden hatırlayabilirsiniz. Şimdi her zaman olduğu üzere filmin konusuna değinelim, daha sonra da filmin öne çıkan diğer özellikleri hakkında konuşalım.

Harry Hart, namı-ı diğer Galahad, İngiltere’de Kingsman isimli bir teşkilatta çalışan bir gizli ajandır. Bir operasyon sırasında dikkatsizliği yüzünden bir adamını kaybeder. Ölen ajanın ailesini ziyarete gittiğinde bir madalya ve o madalyanın arkasında da bir telefon numarası ve bir parola bırakır. Ölen ajanın ailesi onun ardından darmadağın olur. Annesi kötü bir evlilik yapar, küçük oğlu Eggsy, okuldan uzaklaşıp bir sokak serserisine dönüşür. Tutuklandığında boynunda taşıdığı madalyondaki numarayı arar ve sorgusuz sualsiz çıkar. Ancak polis merkezinin dışında onu Harry Hart beklemektedir. Acaba, Eggsy, Harry’nin planladığı gibi teşkilatta boşalan ajan kontenjanı için iyi bir aday olabilecek midir? Kingsman: Gizli Servis, Mark Millar’ın aynı adlı grafik romanından uyarlanmış bir film. Bu anlamda yönetmen Vaughn’ın bildiği, alıştığı bir alanda çalıştığını söyleyebiliriz. Yönetmenin önceki filmlerinden Kick-Ass de Mark Millar uyarlamasıydı. Yüksek hasılatlı X Men de bildiğiniz üzere çizgi roman uyarlaması. Yani yönetmen Vaughn çizgi romanın aksiyonunu ve bir anlamda sınırsızlığını perdeye aktarmada oldukça deneyimli bir yönetmen. Kingsman: Gizli Servis’te bu konudaki becerisini en üst noktaya taşıdığını söyleyebiliriz.

Film daha açılış sekansında izleyiciyi kendine çekiyor. Dire Straits’in klasik şarkılarından Money For Nothing’in ritmiyle uyumlu çatışma sahneleriyle film başlıyor. Ondan sonra da filmin aksiyon seviyesi pek düşmüyor. Üstelik bu aksiyon anlayışı, klasik ve alışıldık ajan  filmlerini ti’ye almayla, çizgi romanın absürtlüğü arasında ince bir çizgide duruyor. Bir taraftan James Bond tarzı clean-cut takım elbiseler içinde, el bombası çakmaklar, zehirli dolma kalemlerle donatılmış ajanlar, bir tarafta ise sokak serserisi alışkanlıklarından kurtulamayan Eggsy karakteri hoş bir tezat oluşturuyor. Film bu yanıyla hem orta yaş ve üzeri izleyiciyi hem de genç izleyiciyi kendine çekiyor.

Filmin birbirinden ünlü pek çok oyuncusu var. Daha çok içe dönük, biraz şaşkın karakterleri ya da klasik soğukkanlı ve mesafeli  İngiliz centilmenlerini canlandıran Colin Firth aksiyon filmlerinde de ne kadar başarılı olabileceğini gösteriyor Kingsman: Gizli Servis’te. Epik kilise sahnesi cidden görülmeye değer. Kameranın karşısında oturarak bile filme hava katacağına inandığım Michael Caine, filmde izleyiciyi şaşırtan karakterlerden birini canlandırıyor. Merlin rolünde izlediğimiz Mark Strong da bana göre yan rollerde harcanmayacak kadar başarılı ve karizmatik bir oyuncu. Filmin kötü adamı romantik isimli Valentine’ı canlandıran Samuel L. Jackson filmin en eğlenceli karakterlerinden birini canlandırıyor. Peltek İngilizcesiyle ve komik fobileriyle gülümsetiyor. Filmin genç oyuncularına gelirsek. Bana kalırsa Eggsy’i canlandıran Taron Egerton’ın adını bundan böyle daha sık sık duyacağız. Oldukça yetenekli ve karizmatik bir oyuncu. Gazelle rolünde izlediğimiz Sofia Boutella bana kalırsa rolünün hakkını fazlasıyla vermiş. Roxy rolünde izlediğimiz Sophie Cookson’ın perdeye yakışan bir imajı var ama performansından çok etkilendiğimi söyleyemeyeceğim.

Kısaca Kingsman: Gizli Servis zevkle izlenebilecek bir seyirlik. James Bond serisine, maceraya ve uçlarda gezen aksiyona meraklıysanız kaçırmayın derim.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder