TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

25 Şubat 2016 Perşembe

HAYATIN KIYISINDA / BY THE SEA

04.12. 2015
HAYATIN KIYISINDA / BY THE SEA  (Yön. Angelina Jolie Pitt/ 2015)

Yeri geldikçe yineliyorum; bir filme giderken çoğunlukla afişine, oyuncularına, biraz daha sinemayla ilgiliysek yönetmenine bakarak seçimimizi yapıyoruz. Sinema dünyasında öyle oyuncular var ki adları bile bir filmi cazip kılmaya yetiyor. Hele bu oyuncular Hollywood’un rüya çiftlerinden biriyse ilgi neredeyse garanti oluyor. İşte salonlarda belki de Hollywood’un en popüler çifti olan Angelina Jolie Pitt ve Brad Pitt’in elbirliği ile ortaya çıkardıkları bir film var: Hayatın Kıyısında. Filmlerin isimlerini Türkçeleştirme konusunda dağıtım şirketlerimiz her zaman çok yaratıcı olmuştur. Filmin orijinal adı By The Sea yani çevirecek olursak Deniz Kenarında. Ama bu ismin yeterince ilgi çekeceğini düşünmüş olacaklar ki Fatih Akın’ın filmi Yaşamın Kıyısında’yı anımsatma pahasına Hayatın Kıyısında olarak vizyona sokmuşlar filmi. Angelina Jolie Pitt filmin hem senaryo yazarı, hem yönetmeni hem de başrol oyuncusu. Brad Pitt de hem yapımcısı hem de başrolünde. Gelin hep yaptığımız üzere filmin konusuna değinelim. Ardından da diğer detaylara bakalım.

İyi bir yazar olan Roland son kitabı ile ilgili ilham sıkıntısı yaşamaktadır. Bir taraftan Vanessa ile evlilikleri de kötü gitmektedir. Fransa’nın bir sahil kasabasına hem Roland’ın profesyonel sorununu çözmek için hem de evliliklerine yeni bir şans vermek için giderler. Ancak mekan değişikliği tek başına yeterli görünmemektedir. Depresif Vanessa bulunduğu ortamdan memnun değildir. Roland ise yazar ve eş olarak içine düştüğü açmazı içkiyle unutmaya çalışmaktadır. Olağanüstü güzellikteki kasabadaki bu bunaltıcı yaşam, Vanessa ve Roland’ın yan odalarına taşınan ve yeni evli çiftle birlikte farklı bir yöne doğru evrilir... Film bir dönem filmi sayılır. 1970’li yıllarda geçiyor. Hal böyle olunca giyim, kuşam, dekor, aksesuar önemli oluyor. Yapımcı Brad Pitt ve tabii filmin sanat yönetmenleri Tom Brown ve Charlo Dalli gayet başarılı bir iş çıkarmışlar. Özellikle Vanessa’nın kostümlerini döneme çok uygun ve özenli buldum. Otelin iç tasarımı, Roland’ın daktilosu, kullandıkları otomobil ve diğer tüm detaylar 70’li yılların izini taşıyor.



Öte yandan, seçilmiş olan kasaba da tek başına filmde önemli. Fransa’daki Marseille kasabasında geçen olaylar Malta’nın Gozo adasında çekilmiş. Gerçekten de harika bir coğrafyası var adanın ve filme çok hoş görüntüler vermiş. Elbette bu göz okşayan görüntülerde, görüntü yönetmeni Christian Berger’ın büyük katkısı var. Filmde kafe ve otelin dış kısımları limanı görecek şekilde inşa edilmiş. Dolayısıyla, bir kez daha filmde bir yapımcılık ve sanat yönetimi başarısı olduğunu söylemeliyim.

Hayatın Kıyısında, dediğim gibi bir çiftin kötü giden evliliğine odaklanıyor. Dingin sahil kasabasıyla çelişen bir gerginliği var çiftin. Filmin anlatısı da aksiyondan uzak. Ağır ilerliyor. Hal böyle olunca dramatik yapı önem kazanıyor. Yönetmen olarak Angelina Jolie Pitt giderek olgunlaşıyor ama bana kalırsa senaryo yazarı olarak biraz daha zaman ve çabaya ihtiyacı var. Röntgen gibi sinemanın özü olan bir şeyi, filmin öyküsüne yerleştirmek ama sinematografik olarak iyi işleyememek biraz talihsizlik olmuş. Öte yandan, filmin ana karakteri olan ve evliliklerinin gerginliğinin temel kaynağı olan Vanessa karakteri havada kalıyor. Vanessa’yı bu noktaya taşıyan nedenleri kavramakta güçlük çekiyoruz. Angelina Jolie Pitt oyuncu olarak kötü değil belki ama karakteri eksik. Öte yandan, Brad Pitt canlandırdığı Roland karakteriyle göz dolduruyor. Filmde genç çifti canlandıran Melanie Laurent ve Melvil Paupaud da oldukça iyiler. Özellikle Melanie Laurent biraz daha öne çıkıyor. Bilge Barmen Michel’i canlandıran Niels Arestrup bana kalırsa ekonomik ama çok başarılı bir performans sergiliyor.

Filmin müziklerinde de 70’li yılların soundunu yakalanmış. Ama bana göre, akılda kalacak, sahip olmayı istetecek bir soundtrack’i yok filmin.


Kısaca, Hayatın Kıyısında ağır ilerlemesine karşın en azından başarılı görüntü ve sanat yönetimi ile estetik olarak izleyicisini mutlu eden bir yapım. Kişisel olarak kendi evlilikleri için de terapi niteliğinde olduğunu düşündüğüm filmin, başrol oyuncuları Angelina Jolie ve Brad Pitt’in hayranıysanız, çifti bir arada izlemek sizi mutlu edebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder