TRANSLATE. PLEASE TRY IT!

Bu Blogda Ara

25 Şubat 2016 Perşembe

NADİDE HAYAT

31.12.2015

NADİDE HAYAT (Çağan Irmak/2014)

Çağan Irmak her sene ona ilişkin düşüncemi pekiştiriyor: Çağan Irmak sinemamızın en üretken yönetmenlerinden biri. 2004 yılında yönettiği Mustafa Hakkında Her Şey’den bu yana ortalama her sene bir uzun metraj film çeken bir yönetmen Çağan Irmak. Bu sene de karşımıza Nadide Hayat’la çıkıyor yönetmen. Üstelik filmin senaryo ekibinde de yer alıyor. Gelin önce filmin konusuna şöyle bir değinelim, sonra diğer detaylara bakalım.

Nadide 30 yıldan sonra eşini kaybedince kendini boşlukta hisseder ve hayata tutunma çabasına girer. Bu süreçte pek çok arayışa girer ama hiçbiri onu tatmin etmez ta ki gazetede okuduğu bir habere kadar. Nadide kendini yeniden okul sıralarında bulur. Tabii bu süreç o kadar da kolay olmaz. Nadide’nin pek çok şeyle mücadele etmesi gerekir... Şunu kabul edelim; gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında belli bir yaşın üstündeki temsilleri perdede pek göremiyoruz. Başka deyişle, sinemada perdeye yansımayı hak eden görüntü yalnızca gençlerin görüntüsü olabilirmiş gibi bir algı var. Sinema endüstrisi bu konuda erkek oyunculara karşı biraz daha insaflı ama kadın oyuncular için aynı şeyi söylemek zor. Örneğin, One Fine Day’de hoş bir çifti canlandıran Michelle Pfeiffer ile George Clooney’den Pfeiffer nerede şu an acaba? Clooney’i başrolde görmeye devam ediyoruz oysa. Bizim sinemamızda da seçilen konular çoğunluk gençler üzerinden ilerliyor. Merkezde orta yaşlı karakterlerin yer aldığı anlatılara neredeyse hiç denk gelmiyoruz.  İşte bu anlamda Nadide Hayat hakikaten dikkate değer bir film. Nadide’nin hayatına yeniden yön verme çabası, çocuklarına, çevresine karşı dimdik duruşu, onlarla mücadelesi ve yeniden aşkla karşılaşması filme hoş bir hava katmış. Zaten Çağan Irmak filmlerine baktığınızda her koşulda izleyicisini yakalayacak bir nokta barındırdığını görürsünüz. Bir biçimde izleyicinin duygularına dokunmayı biliyor Çağan Irmak.


Filmin mekanı Ege. Hal böyle olunca güzel görüntüler filme eşlik ediyor. Üstelik dalgıçlık gibi işlere de kalkışınca Nadide, kışın soğuk günlerine sıcak bir esinti getiriyor film.
Zaten çok başarılı bir oyuncu olan Demet Akbağ bu filmde de lokomotif görevi görüyor. Nadide’yi gerçekten yaşayan, özdeşleşmesi kolay bir karaktere dönüştürmüş. Yetkin Dikinciler de iyi bir oyuncu kuşkusuz ama Demet Akbağ’ın oyunculuğu yanında biraz suni kalıyor onun performansı. Filmde pek çok genç oyuncu da var. Sevil Akı, Efecan Şenolsun, Ümit Erlim bunların başında yer alıyor. Hepsi gelecek vaat eden oyuncular.

Çağan Irmak filminden söz ediyorsak müzik de önemli mevzulardan biridir. Hakikaten bu filminin soundtrakinde hoş şarkılar kulağımıza çalınıyor.


Sözü çok uzatmaya gerek yok. Yine karşımızda bize kendimizi iyi hissettiren, hoş duygularla salondan ayrılmamıza yardım eden bir Çağan Irmak filmi var. İyi oyuncular, iyi müzik, iyi görüntülerle ortaya çıkarılmış temiz bir iş. Bir baş yapıt mı? Değil ama hoş vakit geçirmek için ideal. Zorlu bir yılı geride bırakırken, yeni yıla neşeyle başlamak için iyi bir seçim olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder